1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Храните на богатите

Топ 5

Ето кои са 10-те най-скъпи вещества, които хората употребяват, за да имат енергия

Храната е от съществено значение за хората. Чрез нея и чрез водата живите организми поддържат жизнените си процеси и получават нужната енергия. В света има много и различни храни, включително и такива, които могат да се позволят само богатите. Ето кои са 10-те най:

Стриди

Доказателствата за консумацията на стриди има още в праисторията. Като храна са известни в Нов Южен Уелс (Австралия) от 10 000 години. Култивирани са в Япония поне от 2000 г. пр.н.е. Стридите могат да се консумират по различни начини, включително сурови, пушени, варени, печени и пържени, като се използват в различни напитки. Често се добавя масло и сол при приготвянето им. Понякога се поднасят върху ядливи водорасли. 

Луксозните ресторанти съчетават сурови стриди със сос “Миньонет”. който се състои основно от прясно нарязан шалот, смесени със зърна черен пипер, сухо бяло вино и лимонов сок или оцет от шери. Те са отличен източник на цинк, желязо, калций и селен, както и на витамин А и витамин B12. Смятани са за афродизиак. Стойността им достига до $100 за дузина. 

Гъби Мацутаке

Това е вид ядлива гъба, която расте в Източна Азия, Северна Европа и Северна Америка. Ценена е в японската кухня, заради отчетливата си пикантно-ароматна миризма. Наименованието им е идва от думата “мацутаке” (б.а. - “мацу” - бор, “таке” - гъба). Трудни са за намиране, поради специфичните изисквания за растеж, рядкост на подходяща гора и терен. Вътрешното производство на мацутаке в Япония е намаляло рязко през последните 50 години. Цената им е $600. 

Бял трюфел

Белият трюфел е най-редкият и един от най-ценените видове на тази гъба. Расте предимно в Италия, Франция и Хърватия, но е срещан и в България. За намирането му се използват специално обучени кучета. През 2007 г. бял трюфел с тегло 1.5 кг е намерен от италианеца Кристиано Савини в околностите на Пиза, а след това е продаден на търг във Флоренция за $330 000. Към момента се смята, че можете да намерите такъв срещу $2500. 

Пиле “Аям Джемани”

Рядко срещана порода пилета, които се срещат в Индонезия. Те имат доминиращ ген, който причинява хиперпигментация (б.а. - това прави птицата предимно черна, включително пера, клюн и вътрешни органи). Според историци, тези пилета са известни от 12-ти век и са използвани още тогава за религиозни и мистични цели. В наши дни се срещат в Нидерландия, Белгия, Германия, Словакия, Швеция, Италия и Чехия. Обикновено са с тегло от 2 до 2.5 кг. Едно такова можете да вземете срещу $2500. 

Шунка “Иберико”

Това е месо, разновидност на хамона. “Иберико” представлява сушен свински бут, който се прави в Испания и Португалия. По време на процеса месото се суши в сол, което помага да се предотврати натрупването на вредни организми. След това се окачва, за да бъде изложено на елементите, създавайки външен слой плесен, който помага да се защити месото отвътре. Според различните начини на съхранение, може да издържи от 100 дни до три месеца. Продава се около $3846. 

”Тюбер Магнатум”

Вид трюфел от разред “Пезизалес”, от семейство “Туберасие”. Популярен е в Южна Европа, включително Италия и Хърватия. Расте в симбиоза с дървета като дъб, леска, топола и бук през есента. Размерите му са до 12 см. и до 500 г., въпреки че обикновено са много по-малки. Вътрешната част е кремава или кафява. ”Тюбер Магнатум” е много ценен на пазара, като най-оживен е той през октомври и ноември. Ако искате да получите някой от тях, ще трябва да се разделите с поне $10 000.  

Шафран

В същността си е подправка, получена от цвета на растението “Crocus sativus”, известно като „шафранов минзухар“. Яркочервените му нишки се събират и изсушават главно за подправка и оцветител в храната. Въпреки че остават някои съмнения относно произхода му, се смята, че той се появява за първи път в Иран. С него си служат и като боя за тъкани, особено в Китай и Индия, както и в парфюмерията. В Индия пък се употребява в религията. За истински шафран може да ви се наложи да олекнете с над $10 000 за кг. 

Хайвер

Хайверът е популярно название на яйцата на даден вид риба. Приготвя се и за консумация от по-изисканите кухни. Счита се за деликатес и се употребява като гарнитура. Традиционно, терминът “хайвер” се отнася само до зърна от дива есетра в Каспийско и Черно море. Най-скъпият такъв е от албинос белуга, струващ до $34 500 за кг. 

Ядливите златни листа 

От векове благородни метали като златото и среброто са използвани за украса или гарнитура за храна. Блестящият метал добавя блясък и яркост, каквито ястието просто не може да има, издигайки го от светското до разкошното. Има приложение не само в кулинарията, но и за стенни рисунки и в други занаятчийски дейности. 

Снимка: https://restaurantweek.bg

Листовете са изработени от 24-каратово истинско злато с незначително количество естествено срещащо се сребро. Макар че няма вкус, то се нарежда на второ място в тази класация, като може да се сдобиете с такова срещу $15 000.  

Червена риба тон

Намира се в Атлантическия океан и Средиземно море. За първи път е описана от Карл Линей през 1758 г. Понякога достига тегло до 150 кг. През януари 2020 г. 600-килограмова червена риба тон е изтъргувана на пазара в Токио за рекордните $1.8 млн. С това тя си гарантира еднолично върха в това подреждане.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии