1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Как да спестя пари в хранителния магазин?

Топ 5
 

Покачването на цените нанесе сериозен удар на бюджетите

Тъй като покачването на цените нанесе сериозен удар на бюджетите, много хора намаляват седмичните си разходи в магазините за храна.

Снимка: iStock

  1. Следете какво имате

Огледайте добре шкафовете и хладилника си преди да отидете в магазина. Няма смисъл да купувате повече буркани сос за паста, ако вече имате пет от тях. Има вариант да си водите списък, за да знаете какво имате у дома, когато отидете да пазарувате.

  1. Първо се насочете към секцията с намаленията

Променете начина си на пазаруване и се насочете направо към частта с намаленията.

Ако забележите нещо там, което е в списъка ви, можете да го отметнете и вече сте спестили малко пари. Другите по-евтини храни обикновено се намират в секцията за замразени храни и след това в пътеката с консервирани продукти.

 

  1. Използвайте по-добре вашия фризер

Според благотворителната организация за устойчиво развитие Wrap средностатистическото домакинство губи около (700 паунда) 1500 лв. всяка година, като изхвърля храна. По-доброто използване на фризера й е помогнало драстично да намали отпадъците.

Не е тайна, че ако нещата наближават срока на годност, винаги трябва да се опитвате да ги замразите“, казва тя. „Също така ще можете да купувате неща по-евтино в супермаркетите, които са близо до срока на годност. Неща като мляко и сирене, дори плодове и зеленчуци, могат да бъдат замразени и запазени, когато имате нужда от тях.

И все пак не всички храни могат да бъдат замразявани. Не можете да размразите банан или салата и да очаквате да е същото, както когато е влязло във фризера. Но ако помислите как бихте могли да го използвате в пудинги, в супи или в гювечи, тогава ще спестите много пари.

Снимка: iStock

  1. Разбиране на опаковката

Голяма част от това, което купуваме в супермаркета, е опаковано за удобство на магазина и логистиката, а не за това на потребителя.

Колко често сте купували гъби, покрити с прозрачно фолио, само за да ги извадите от опаковката? Опаковани са така, само, за да се транспортират по-лесно.

Една хитрост е да поставите измитата си салата върху парче кухненско руло.

Съхраняването на плодовете в хладилника ще им помогне да издържат по-дълго, но температурата трябва е настроена на под 5°C.

Снимка: iStock

  1. Използвайте експерти

Купувайте от по-малки търговци на дребно, за да използвате дългогодишния им опит.

Ако отидете в местния месарски магазин и им кажете, че имате само 20 лв. за месо за седмицата, те ще могат да ви кажат как да купите най-евтините парчета.

По последни данни на Евростат цената на пицата в последните години се вдига: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5