1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0
Последвайте ни
1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0

Откриха връзка между приятелствата ни във Facebook и това дали сме бедни

Технологии
 

Анализът обхваща поверителност данни на 72 млн. потребители на Facebook в САЩ на възраст между 25 и 44 години

Анализ на 21 млрд. приятелства във Facebook показват, че децата от по-бедни домове вероятно ще печелят повече по-късно в живота, ако растат в райони, където могат да станат приятели с по-богати деца, казва The Japan Times като коментар на пост на Марк Зукърбърг.

През 2018 г. екип от изследователи, ръководен от икономиста Радж Чети, се обръща към Meta с въпроса: “Може ли социалната мрежа на човек да му помогне да излезе от бедността?”

Изследователят Радж Чети и неговият екип от Harvard’s Opportunity Insights са известни със своето новаторско изследване на икономическите възможности в САЩ. Те отдавна спекулират, че социалните връзки на хората играят голяма роля при оформянето на възможностите, които хората имат да намерят работа, да успеят в училище или да открият помощ по време на криза.

Групата Chetty’s Opportunity Insights и изследователи от Харвард, Нюйоркския университет и Станфорд си партнират с изследователи на Meta, за да анализират защитени с поверителност данни от американски потребители на Facebook и Instagram.

По-богатите приятели от детството увеличават бъдещите доходи, показват данните.

Отдавна се смята, че наличието на богати приятели може да помогне на децата да се измъкнат от бедността, но предишни изследвания са имали малък размер на извадката или ограничени данни.

Така че екип от базирани в САЩ изследователи се обърна към Facebook, най-голямата социална база данни в света, с нейните близо 3 млрд. потребители, предлагащи безпрецедентен мащаб и прецизност за изследване на проблема.

Те анализираха защитените от поверителност данни на 72 млн. потребители на Facebook в САЩ на възраст между 25 и 44 години. Приятелствата във Facebook са, използвани за представяне на приятелства в реалния свят.

Изследователите са използвали алгоритъм за класиране на потребителите по социално-икономически статус, възраст и регион, наред с други фактори.

След това те измерват колко по-богатите и по-бедните хора взаимодействат помежду си и създават термина „икономическа свързаност“, за да представят дела на приятелите на човек, които са над или под средното социално-икономическо ниво.

Снимка: iStock

След това те сравняват тази мярка с предишни изследвания на способността на децата да избягат от бедността.

Резултатите са „поразително сходни“, каза Радж Чети, икономист от Харвардския университет и водещ автор на двете проучвания.

Първата статия показа, че икономическата свързаност „е един от най-силните показатели за икономическа мобилност, които някой е идентифицирал до момента“, каза Чети.

Вторият документ се стреми да разбере защо децата от по-богати или по-бедни среди са по-склонни да се сприятеляват в някои области, отколкото в други.

Изследователите открили два основни фактора. Единият показва доколко двете групи са изложени една на друга например дали посещават различни гимназии или живеят в различни квартали.

Дори и богати и бедни ученици да са учили в едно и също училище обаче, те пак може да не излизат един с друг - фактор, който изследователите нарекоха „пристрастие към приятелството“.

Около половината от социалното разединение между богати и бедни се дължи на липса на контакт един с друг, установи проучването.

Снимка: БГНЕС

„Но останалата половина се обяснява с приятелски пристрастия“, казва Чети.

Констатациите показват, че политиките на САЩ, насочени към намаляване на икономическата сегрегация между училищата и регионите, са важни, но „недостатъчни“, добави той.

Мястото, където се срещат по-богатите и по-бедните деца, има голямо влияние върху това дали ще станат приятели, което означава, че институциите играят основна роля, установи проучването.

Например, приятелствата в религиозни институции като църквите са „много по-склонни да пресичат класовите граници“, каза Чети.

Чети прогнозира, че подобни резултати вероятно ще бъдат открити в други страни, призовавайки изследователите и правителствата по света да получат достъп до собствените си данни във Facebook.

Ноам Ангрист от Оксфордския университет и Брус Сасердот от колежа Дартмут в Ню Хемпшир казаха, че изследването представлява „важен принос, който ще позволи по-задълбочено разбиране на социалния капитал“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии