1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Интервю за работа в Метавселената: HR специалистите търсят талант

Технологии

Срещаме се с Мартин Гийсвайн, експерт по дигитализация, за да разберем как протичат интервютата в Метавселeната

 

Ако помолите 10 души да дефинират какво според тях е Метавселената, вероятно ще получите 10 различни отговора, които могат да варират от някакъв вид виртуално убежище до пространство, което прилича повече на кошмар по роман на Оруел.

Знаете ли каква е политиката на ЕС за Метавселната?

Всъщност целта на това ново пространство е да бъде изцяло виртуален свят, където хората могат да персонализират своя аватар и да плащат във виртуални валути като криптовалути или NFT. Може би не сте се замисляли, но щом можем да притежаваме земя, да се забавляваме и да имаме любовни връзки в Метавселената, значи можем и да работим там.

Ако случаят е такъв, е изключително вероятно да бъдете поканен на интервю за работа в Метавселената. Едно интервю във виртуалното пространство обаче изглежда и се усеща много по-различно от традиционните интервюта за работа, каквито ги познаваме.

Срещаме се с Мартин Гийсвайн, експерт по дигитализация и дългогодишен член на факултета на WU Executive Academy, във Виена, където той ни разказва за първото си и единствено за сега интервю за работа в Метавселената.

„Както си вървях и проучвах обстановката, с цел да запозная моите студенти в университета как работи Метавселената, попаднах в лаундж на голяма международна компания. Там се появиха два женски аватара, които ме заговориха. В случая това се случваше с балонче, което излизаше над главите им“, разказва за преживяването той.

Двете се оказват HR специалисти от технологична компания, които започват да го разпитват защо е влязъл в лаунджа и с какво точно се занимава.

„Когато им казах, че съм преподавател в университет, направо си ме изгониха, защото явно не им бях интересен за рекрутване“, казва Мартин Гийсвайн.

Колкото до стартирането на работа във виртуалното пространство, WEB 3 дава решение на проблемите с присъствието в офиса по нов начин. Няма нужда човек да бъде в офиса, да изпитва затруднение с температурата, с горящите очи.

"Това е тотално различен начин да се разглежда работата в офис", казва още той.

При традиционно интервю за работа можем да се срещнем и да взаимодействаме с други във физическо, осезаемо пространство в реалния свят. Можем да осъществим зрителен контакт с тези хора. Обикновено отиваме да им стиснем ръката при влизане в интервюто и можем да четем езика на тялото на другите около нас. Например, ако интервюиращите харесват това, което чуват, те ще се приближат до вас. Ако не го направят или се разочароват, ще скръстят ръце или ще насочат краката си към вратата, сигнализирайки, че искат да прекратят интервюто и да напуснат стаята.

От примера на Мартин виждаме, че в интервю, проведено в дигиталните граници на Метавселената, няма да можем да разчетем този език на тялото, защото контактът посредством надпис в балонче е коренно различна история.

Наскоро се състоя и първото кариерно събитие за набиране на персонал във финтех стартъпа Brex.

Както Джоел Баруди, ръководител на отдела за набиране на персонал компанията разяснява, че индустрията се завръща към позабравената бъркотия за намиране на конферентни зали, координиране на графици.  

„Превозвахме хора от цялата страна и харчехме хиляди долари за самолетни билети, за да може някой да дойде в офиса за два до три часа за интервю. Огромната ефективност, която осигури виртуалното набиране на персонал, е тук, за да остане.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии