Какво е Метавселена и какви са разликите между Метавселена и Мултивселена?

Технологии

Това подробно ръководство ще ви помогне да разберете разликите между двете

Често ли се бъркате с термините Метавселена (Metaverse) и Мултивселена (Multiverse)? Не се притеснявайте, това подробно ръководство за разликите между двете, ще ви помогне.

Светът, в който живеем, непрекъснато се променя, докато ставаме свидетели на нови и иновативни технологични изобретения, които се създават ден след ден в цифровото и комуникационното пространство.

Преди много години глобалната комуникация беше истинско предизвикателство за хората. Една истински нова вселена! Въпреки това, с появата на „мрежата“ или интернет, светът на комуникацията се промени благодарение на електронната поща и социалните медии, които значително опростиха начините за осъществяването на връзка между хората.

За онези от вас, които смятат, че възходът на технологиите се ограничава само до трансформирането на начина, по който общуваме помежду си и по-лесния достъп до информация, трябва да кажем, че е време да отидете на едно ново ниво и да разгледате по-отблизо концепциите за Метавселената и Мултивселената. Защото бъдещето ни е подготвило много нови начини за комуникация от разстояние!

Снимка: iStock
Какво е Метавселена?

Нийл Стивънсън въвежда термина Метавселена за първи път в своя научно-фантастичен роман от 1993 г. „Snow Crash“.

Метавселената е децентрализиран виртуален свят, изграден върху блокчейн технология, в който хората могат да взаимодействат с дигитални обекти посредством свои дигитални аватари. Всички транзакции в Метавселената се записват в неизменна децентрализирана книга, което гарантира максимална сигурност и прозрачност.

Много хора наричат ​​Метавселената „по-красивия наследник на интернет“ и до някъде са прави… В най-общи линии тя представлява обширен виртуален свят, съставен от различни 3D светове, изобразени в реално време.

Част от Метавселената могат да бъдат едновременно неограничен брой потребители, като всеки я изживява по свой собствен начин. За да опростим концепцията още повече, ще ви кажем, че Метавселената е набор от виртуални пространства, където хората могат да взаимодействат с други, които не се намират физически близо до тях.

Веднъж станали част от нея, посредством свой изработен аватар, потребителите ще могат да се разхождат, да слушат музика, да играят видео игри, да посещават музеи на NFT, да се мотаете с приятели и много други.

Метавселената се радва на популярност днес, тъй като водещият гигант в социалните мрежи Facebook промени името си на Meta. Главният изпълнителен директор на корпорацията Марк Зукърбърг приветства този ход като инициатива на неговата компания за насърчаване на създаването на напълно нова дигитална среда. Инициативата на Facebook послужи като ярък призив за много други организации да експериментират с Метавселената.

Казано по-просто, метавселената е всъщност първата по рода си дигитална реалност или колекция от виртуални пространства, където хората могат да взаимодействат помежду си и да създават нови преживявания.

Снимка: iStock
Какво е Мултивселена?

Нещата с Мултивселената са малко по-сложни. Тъй като науката все още се опитва да дефинира значението ѝ, на този етап знаем само някои основни неща. Мултивселените изглеждат доста привлекателни и са постижими, но все пак са хипотетични.

На първо място, Мултивселената представя идеята, че има безкраен брой вселени. Тази концепция съществува от древни времена, но едва през последните години науката проявява сериозен интерес към нея и тя вече не е просто фантазия за бъдещето или приказка.

Основният начин за тълкуване на нейното съществуване се измерва с теорията на квантова механика „Интерпретация на много светове“ (MWI). Според това тълкуване всеки възможен резултат от всяко събитие съществува в отделна вселена, така че например, ако хвърлите монета и разсечете с един удар самолет, тази вселена ще се раздели на две - една, където имате кабината на самолета, и друга, където имате опашката.

Снимка: iStock

Другият начин, по който физиката тълкува идеята за Мултивселената е струнната теория. В теорията на струните, която обяснява най-малката единица материя, можем да обясним основата на Мултивселената. Според нея всички частици са по същество колекция от по-малки струни. Има множество вселени с различни колекции от правила и всяка вселена е различна от другата, според теорията. Интересно е да се отбележи, че теорията на струните не може да обясни нашата вселена, без да приеме, че има и други вселени, които съществуват днес.

Въпреки че концепцията за мултивселената е очарователна сама по себе си, тя също има някои последици за начина, по който гледаме на Вселената. От една страна, това означава, че може да има безкраен брой други вселени, всяка със собствен набор от физически закони. Това може да обясни защо нашата вселена изглежда фино настроена за живот, тъй като може да има безкраен брой други вселени с различни закони и условия.

Снимка: iStock
Каква е основната разлика между Метавселена и Мултивселена?

След като разяснихме каква е основна теория за това какво представляват Метавселена и Мултивселна, нека обясним отличителните черти, които ги правят различни една от друга.

Метавселената е нова концепция, която предполага, че в бъдеще може да имаме свързан дигитален свят. Потребителите ѝ могат безпроблемно да преминават между две различни реалности въз основа на техните нужди.

Мултивселената представя допълнителна екосистема от дигитални светове. Различните цифрови екосистеми в рамките на Мултивселената не позволяват на потребителите да превключват безпроблемно между дигиталните светове.

Едно от най-обсъжданите погрешни схващания, свързани с разликата между Метавселената и Мултивселената е, че всяка представлява няколко екосистеми. В случая с Мултивселената, потребителят може да открие безкраен брой екосистеми, които не са свързани една с друга.

Метавселената предлага дигитална нова среда, която позволява потребителите да превключват успешно между различни преживявания, видео игри и преживявания. Като потребител, можете да влезете в Метавселената просто с вашия настолен компютър или устройства с разширена реалност, сравними с Google Glass или VR очила, и да се насладите на изживяването.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст