1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

300 хил. долара за летяща кола: Тя ще бъде на пазара от 2025 г. (ВИДЕО)

Салонът за един или двама пътници е подобен на балон

Alef Aeronautics разкри своите летящи коли Model A и Alef Zero, които изглеждат по-близо до автомобил, отколкото повечето други подобни на хеликоптери летящи коли досега.

При по-внимателно разглеждане обаче тези прототипи са повече от различни, с мрежести тела, действащи като предпазител за въртящи се перки. Но това, че са по-подобни на автомобили, означава, че могат лесно да използват съществуващите пътища и магистрали, както и инфраструктурата за паркиране, казва Motor Biscuit. 

Разположен в Сан Матео, Калифорния, стартъпът Alef казва, че производство на Model A ще бъде в продажба през 2025 г. Очакваната цена е около 300 000 долара и стартъпът вече приема поръчки. След задълбочени проучвания и симулации се тества работещ прототип. Смята се, че има обхват по пътищата от 200 мили и въздушен обхват от 110 мили.

Салонът за един или двама пътници е подобен на балон. Кабината се върти по две оси в режим на задвижване, в зависимост от това дали се движи по пътища или лети. Режимът на шофиране е ориентиран така, както бихте карали традиционен автомобил. Но в режим на летене колата се завърта на 90 градуса, така че пътниците да са обърнати към горната част на балона.

Освен пилотската кабина, по-голямата част от това, което е под тялото, е въздух. В режим на летене едната страна на тялото става горното крило, докато другата страна е долното крило. Въздухът, който минава през мрежестото тяло, осигурява повдигане на странични крила на тялото.

Неговото разпределено електрическо задвижване спомага за равномерното разпространение на въздушния поток. Всички компоненти имат тройна или осемкратна проверка за безопасност във въздуха, диагностика в реално време и преди полета, плъзгащо се кацане и парашут за ситуации на авария в летящата кола.

Снимка: Alef Aeronautics

Модел A с осем витла и двама пътници е предшественик на това, което главният изпълнителен директор Джим Духовни се надява да бъде Model Z. Тази по-проста летяща кола ще изисква само лиценз за дрон, за да бъде управлявана. Въпреки че в момента е превозно средство, задвижвано от батерии, Alef разработва версия, задвижвана с водород.

Недостатъкът на летящите коли е, че те не са добри нито в летенето, нито в шофирането. Всичко е компромис за постигането на такова хибридно превозно средство. Но Алеф се опитва да наруши тази стара поговорка с технология, която прави Model А да функционира добре или като кола, или като самолет.

Най-вече рискови капиталисти от Силициевата долина финансират стартъпа, като един от тях е и. Тим ​​Дрейпър, който финансира и Tesla в началото.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии