1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Илон Мъск казва, че има 20% вероятност изкуственият интелект да унищожи човечеството

Илон Мъск казва, че има 20% вероятност изкуственият интелект да унищожи човечеството

Миналата година Мъск основа компания, наречена xAI, посветена на по-нататъшното разширяване на мощта на технологията

Илон Мъск е сигурен, че рискът от изкуствен интелект си заслужава, дори ако има шанс 1 към 5 технологията да се обърне срещу хората.

Говорейки на семинара "Големият дебат за ИИ" по време на четиридневната среща на върха Abundance Summit по-рано този месец, Мъск преизчисли предишната си оценка на риска за технологията, като каза: "Мисля, че има някакъв шанс тя да сложи край на човечеството. Вероятно съм съгласен с Джеф Хинтън, че той е около 10 % или 20 %, или нещо подобно". 

Но той добави: "Мисля, че вероятният положителен сценарий надделява над отрицателния". 

Мъск не споменава как е изчислил риска.

Роман Ямполски, изследовател на безопасността на изкуствения интелект и директор на Лабораторията за киберсигурност в Университета в Луисвил, заяви пред Business Insider, че Мъск е прав, като казва, че изкуственият интелект може да представлява екзистенциален риск за човечеството, но "ако има нещо друго, той е малко прекалено консервативен" в оценката си.

Той се позова на "вероятността за гибел" или вероятността ИИ да поеме контрола над човечеството или да предизвика събитие, което да сложи край на човечеството, като например създаване на ново биологично оръжие или предизвикване на колапс на обществото вследствие на мащабна кибератака или ядрена война. 

The New York Times нарече това "болезнената нова статистика, която обхваща Силициевата долина", като различни технологични ръководители, цитирани от изданието, имат оценки, вариращи от 5 до 50% шанс за апокалипсис, задвижван от ИИ. Според Ямплоски рискът е "99,999999%". 

Според Ямплоски, тъй като е невъзможно да контролираме усъвършенствания ИИ, единствената ни надежда е изобщо да не го създаваме.

Въпреки че е бил привърженик на регулирането на ИИ, миналата година Мъск основа компания, наречена xAI, посветена на по-нататъшното разширяване на мощта на технологията. xAI е конкурент на OpenAI - компания, която Мъск основа заедно със Сам Алтман, преди Мъск да се оттегли от борда през 2018 г. 

По време на срещата на върха Мъск заяви, че до 2030 г. цифровата интелигентност ще надмине цялата човешка интелигентност заедно. Макар да твърди, че потенциалните позитиви са повече от негативите, Мъск призна риска за света, ако развитието на изкуствения интелект продължи по сегашната траектория, с едни от най-директните думи, които е използвал публично.

Как компания на Илон Мъск имплантира чип в мозъка на пациент - вижте във видеото

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии