1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Земеделие на Марс? Учени разработват методи за космическо земеделие (ВИДЕО)

Земеделие на Марс? Учени разработват методи за космическо земеделие (ВИДЕО)

В метода, познат като „intercopping“, се посяват различни култури в симулация на марсианска почва

 

За да могат бъдещите човешки бази или колонии на Марс да се самоподдържат, те ще се нуждаят от сигурен източник на местно отглеждана храна. Доставки на храна с ракети биха били твърде скъпи и рисковани. Затова и учените днес търсят начини за оптимизиране на земеделието в Космоса, пише „Ройтерс“.

Снимка: NASA

Изследователи от университета Вагенинген Нидерландия, вече са открили обещаващ метод. В експеримента, познат като „intercopping“ и използван още по времето на маите, са посяти различни култури в симулация на марсианска почва.

Учените отглеждат едновременно в саксии чери домати, грах и моркови. По този начин доматите, например, дават приблизително два пъти повече плод в сравнение с онези, които се отглеждат самостоятелно. Добивите от грах и моркови не са се увеличили при съвместното отглеждане.

Снимка: iStock

„За първи път се прилага техника за смесване на култури в космическото земеделие, не знаехме какво да очакваме", казва астробиологът Ребека Гонсалвес, която е и водещ автор на изследването.

По думите ѝ фактът, че методът е ефективен дори за един от трите вида, говори за голям пробив, върху който може да се надгражда в бъдеще.

„Могат да бъдат различни видове, повече видове, различно съотношение на видовете", добавя Гонсалвес.

Снимка: iStock

Културите са отгледани в симулиран марсиански реголит - почва без органична материя, разработена от изследователи на НАСА, която е почти перфектно физическо и химично съответствие на истинската марсианска почва.

Биолозите са добавили полезни бактерии и хранителни вещества. Те също така са контролирали газовете, температурата и влажността в оранжерията, за да съответстват на условията, очаквани в марсианска оранжерия. Колкото до метода „intercropping“ – той включва култивиране на растения, притежаващи допълващи се свойства.

Снимка: iStock

Марс е наистина далеч. Един полет сега ще отнеме около девет месеца. Ако искате да живеете там, ще трябва да отглеждате свои собствени култури на мястото", коментира и съавторът на изследването Вигер Вамелинк, растителен еколог във Вагенинген и главен изпълнителен директор на компанията за разработки на марсиански и лунни оранжерии B.A.S.E.  

Изследователите споделят, че все още не са опитали зеленчуците, отгледани в симулираната марсианска почва, защото те трябва да преминат определени тестове.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии