1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Проучване: Робот с изкуствен интелект може да произвежда кислород на Марс

Проучване: Робот с изкуствен интелект може да произвежда кислород на Марс

За шест седмици роботът е постигнал научните резултати чрез процес, който според екипа би отнел 2000 години на човешки изследовател

Ако човечеството някога стъпи на Марс, ще се нуждае от изобилен източник на кислород.Разбира се, мисиите с екипаж биха могли да носят със себе си от Земята собствен кислород или материали, произвеждащи кислород, както за дишане, така и за използване като ракетно гориво. Но космическите агенции отдавна се стремят да намерят начин да използват ресурсите, които са лесно достъпни на Червената планета, за да поддържат пътуващите там космически кораби.

Снимка: NASA

За щастие, екип от учени в Китай твърди, че е открил начин да направи точно това, пише USA Today. 

Изследователите са разработили робот-химик, задвижван от изкуствен интелект (ИИ), който показва способност да извлича кислород от водата на Марс. Резултатите от изследването на екипа бяха публикувани миналата седмица в списание "Nature Synthesis".

Въпреки че атмосферата на Марс съдържа само следи от кислород, учените в множество изследвания са открили големи количества вода на планетата, повечето от която е лед.

За да създадат въздух, годен за дишане, изследователите, ръководени от Джун Дзян от Китайския университет за наука и технологии в Хефей, искат да намерят начин да разградят водата на Марс на водородни и кислородни молекули. Още по-важно е, че учените са искали да постигнат това по начин, който да използва само материали, които вече са намерени на червената планета, според съобщение за пресата. 

Задвижваният с изкуствен интелект "робот-химик" използва модел за машинно обучение, за да открие съединение, известно като катализатор, което може да предизвика химическа реакция, произвеждаща кислород на Марс. 

Снимка: NASA

Роботът първо използва киселина и химическа смес, за да анализира пет метеорита, които или идват от Марс, или имат състав, подобен на този на марсианската повърхност. Използвайки лазер за сканиране на материалите, роботът откри в скалите елементи на желязо, никел, калций, магнезий, алуминий и манган.

От тези шест елемента алгоритъмът определи, че роботът може да произведе повече от 3,7 милиона молекули, които да разградят водата и да освободят кислород на Марс. Катализаторът, избран като най-подходящ, може да работи при -37 градуса по Целзий, подобно на марсианските условия. 

Тъй като катализаторът е изработен изцяло от елементи, открити в метеоритите, подобна система, когато работи надеждно, би могла да спести на космическите пътешественици необходимостта да носят собствен кислород или материали, необходими за производството му.

За шест седмици роботът е постигнал научните резултати чрез процес, който според екипа би отнел 2000 години на човешки изследовател.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии