Астронавт разкри защо никой човек не е бил на Луната през последните 50 години

Астронавт разкри защо никой човек не е бил на Луната през последните 50 години

Отиването на Луната отдавна е цел на човечеството

Отиването на Луната отдавна е цел на човечеството. Толкова впечатляващо постижение, че го направихме няколко пъти. През 70-те години хората вероятно са говорили за бъдещия лунен туризъм. Но това, което вероятно не биха си помислили, е, че последният път, когато човек ще стъпи на луната, ще бъде през 1972 г.

Въпреки това изпращането на 12 души на Луната от НАСА остава едно от най-големите постижения на космическата агенция, ако не и на човечеството като цяло, пише Unilad.

Но това повдига въпроса защо спряхме да се връщаме там?

Все още има много причини да се върнем към прашната скала в небето и НАСА заяви, че планира да изпрати американски астронавти обратно на Луната около края на 2026 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Астронавтът Джим Брайдънстайн, който управлява НАСА по време на администрацията на Доналд Тръмп, обясни, че не научните или технологичните ограничения са спрели САЩ да пътуват до Луната след 1972 г. Говорейки пред репортери, той каза: „Ако не беше политическият риск, щяхме да сме на Луната точно сега. „Политическите рискове попречиха това да се случи. Програмата отне твърде много време и струва твърде много пари."

И това често може да се сведе до смесица от политика и икономика.

Бюджетът на НАСА за 2023 г. е 25,4 милиарда долара и администрацията на Байдън иска от Конгреса да го увеличи до 27,2 милиарда долара за 2024 г. Което може да звучи много, но общата сума се разпределя между всички отдели и амбициозни проекти на агенцията. За сравнение бюджетът за отбрана на САЩ за 2023 г. е около 858 милиарда долара.

Астронавтът от Аполо 7 Уолтър Кънингам говори за трудностите при получаването на повече пари от правителството, за да изпрати повече хора на Луната. „Пилотираните изследвания са най-скъпото космическо начинание и, следователно, най-трудното за получаване на политическа подкрепа. "Бюджетът на НАСА е твърде нисък, за да направи всички неща, за които говорим.", казва той. 

Бизнес Видео Подкаст