1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

След опустошителните земетресения: Турски търговци започват бизнесите си от нулата (ВИДЕО)

След опустошителните земетресения: Турски търговци започват бизнесите си от нулата (ВИДЕО)

Ето какво разказват някои от тях

Местни бизнесмени в пострадалите от разрушителното земетресение райони в Турция, лека полека започнаха да се завръщат към това, което са правили преди. Разбира се към момента те работят при полеви условия.

Голяма част от хората с бизнес са започнали да осъществяват дейностите си във фургони. Казват, че са загубили много от клиентите си при земетресенията. Докато икономическият натиск принуждава много оцелели от земетресението да възстановят бизнеса си в разрушените градове, липсата на подходящи сгради кара собствениците на фирми да търсят алтернативни решения.

Снимка: Reuters

„Ние не таим негодувание срещу живота, не можем да го направим, тъй като нямаме тази лукс. Дай Боже всичко да мине добре и ние ще се справим добре. Бяхме много изморени през 2023 г. заради земетресението, преживяхме много тъга и претърпяхме много загуби. Загубихме дома и бизнеса си. Въпреки всичко продължаваме да живеем.", споделя пред Reuters шивачката Елиф Мутлу.

„Всички наши близки, всичко, което имаме са тук в Кахраманмараш. Не можахме да свикнем да живеем в друг град, не можахме да се установим и се върнахме. Обсъдихме какво можехме да направим, тъй като вече нямахме работни места. Успях да спася двете си шевни машини от развалините по време на земетресението, реших да отворя магазина си отново, защото нямах друг избор.", споделя тя.

Елиф разказва, че е загубила повечето си клиенти. Имам имената им в тефтера си, звънях, но не мога да се свържа с тях. Обаждам се да питам как са и живи ли са, но не успях да се свържа с повечето от тях. Много от тях умряха. Успях да стигна до един човек и явно само дъщерята е оцеляла, добави шивачката.

Фикрет Джезъчъ също казва, че е започнал от нулата след опустошителното земетресение.

„Имах спестени пари и имах мотоциклет, продадох го, след това взех контейнер и започнах да купувам камера и друго необходимо оборудване, за да снимам. Реших да подготвя всичко за една седмица и да го настроя през втората. Защо направих това, защото, ако не дойда в Антакия (Хатай), ако никой друг не го направи, тогава няма да има напредък.", каза той.

„Трябва да бъде построен изцяло нов град. Имаме нужда от нов град, който да бъде построен отново от нулата, за да можем да се преместим в магазина си и да работим на работното си място, само тогава може би ще можем да станем по-добри. Точно сега ние сме просто в очакване на къщите да бъдат построени.", добави той.

„Имах клиент на име Ебру Текилдиз, не мога да я забравя. Тя току-що беше родила, цялото семейство загуби живота си. Една седмица преди земетресението тя ме помоли да редактирам сватбеното й видео. Сега имаме такива скърби, загубихме много от старите си клиенти", казва фотографът.

Според турски власти около 680 000 домове са били разрушени в района на земетресението, докато 390 000 семейства са регистрирани да получат жилища. Мощните земетресения на 6 февруари 2023 г. убиха повече от 50 000 души в 11 провинции и оставиха милиони без дом.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии