1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

„Нютон от Газа“: Как дете произвежда електричество за палатката, в която живее (ВИДЕО)

„Нютон от Газа“: Как дете произвежда електричество за палатката, в която живее (ВИДЕО)

Момчето мечтае да стане учен като Нютон и да създаде изобретение, което ще бъде от полза не само за хората от ивицата Газа, но и за целия свят

С помощта на два вентилатора, взети от пазара за скрап и прикрепени към няколко кабела, 15-годишният Хусам Ал-Аттар създава свой собствен източник на електричество, за да осветява палатката, в която той и семейството му живеят, след като са разселени от израелското нападение над Газа, съобщава Reuters. 

В знак на признание за неговата изобретателност хората от околния палатков лагер са му дали прякор: "Нютонът на Газа".

"Започнаха да ме наричат Нютон на Газа заради приликата между мен и Нютон", казва Ал-Аттар.

"Нютон седял под едно ябълково дърво, когато една ябълка паднала върху главата му и той открил гравитацията. А ние тук живеем в мрак и трагедия и върху нас падат ракети, затова ми хрумна да създам светлина и го направих."

Повече от половината от 2,3 млн. души в Газа сега са в Рафах, в южния край на ивицата, до оградата, която я отделя от Египет. 

Семейство Ал-Аттар е прикрепило палатката си към фланга на едноетажна къща, което позволява на Хусам да се качи на покрива и да постави двата си вентилатора, един над друг, за да работят като малки вятърни турбини, които могат да зареждат батерии.

След това той свързва вентилаторите с кабелите, които минават през къщата, и използва ключове, крушки и тънък шперплат, който се простира в палатката, за да създаде специално осветление за семейството си.

Той казва, че първите му два опита са се провалили и му е отнело известно време да разработи системата, докато не е успял да я задейства при третия опит.

"Започнах да я развивам по-нататък, малко по малко, докато не успях да удължа кабелите през стаята до палатката, в която живеем, така че в палатката да има светлина", казва той. 

"Бях много щастлив, че успях да направя това, защото облекчих страданията на семейството ми, на майка ми, на болния ми баща и на малките деца на брат ми, както и на всички тук, които страдат от условията, в които живеем по време на тази война."

Войната беше предизвикана от бойци от палестинската ислямистка групировка "Хамас", които нахлуха в южната част на Израел на 7 октомври, като според Израел убиха 1200 души и отвлякоха 253.

Израел отговори с тотална военна атака срещу Газа, която по данни на местните здравни служби е отнела живота на повече от 27 000 души и е довела до масово разселване и глад. 

На фона на отчаянието Ал-Аттар все още държи на мечтите и амбициите си.

"Много съм щастлив, че хората в този лагер ме наричат Нютон на Газа, защото се надявам да постигна мечтата си да стана учен като Нютон и да създам изобретение, което ще бъде от полза не само за хората от ивицата Газа, но и за целия свят."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии