1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Година по-късно: Оцелелите от земетресенията в Турция още се борят да възстановят домовете си

Година по-късно: Оцелелите от земетресенията в Турция още се борят да възстановят домовете си

Щетите от бедствието се оценяват на близо 85 млрд. долара

Някои от оцецелите при опустошителните земетресения в Турция преди година засаждат цветя пред дома си от контейнери, за да го превърнат в истински дом за семействата си, които живеят във временни приюти в Южна Турция, пише Reuters.

Снимка: Reuters

"Слава Богу, че имаме покрив над главите си. Но е малко трудно да се живее в контейнер с две деца", казва Янар в дома си в Хатай, провинцията, която е най-силно засегната от земетресението, което премина през Южна Турция и Северна Сирия. 

Янар, който е на 38 години и работи за местната власт, казва, че въпреки някои възстановителни дейности, възстановяването на историческата столица на провинцията Антакия ще отнеме много дълго време. 

Сблъсквайки се с недостъпните наеми на "истинските жилища" и непредсказуемото водоснабдяване и електроснабдяване в контейнерната си къща с площ 21 кв. м, той не се надява на бъдещето на семейството си. 

Снимка: Reuters

"Нямам никакви очаквания. Изобщо не се радваме на живота. Но все пак хиляди благодарности на Бога", казва той.

Земетресението, което се случи в ранните часове на 6 февруари, изравни със земята градове и части от някои градове в югоизточната част на страната. То отне живота на повече от 53 000 души в Турция и на близо 6 000 в съседна Сирия и остави милиони хора без дом. 

Турската конфедерация на предприятията и бизнеса оценява общите разходи за земетресението на 84,1 млрд. долара, от които най-много за жилища - 70,8 млрд. долара, 10,4 млрд. долара е загубата на национален доход, а 2,91 млрд. долара - загубата на работни дни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии