1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Близо 65% достигна инфлацията в Турция

Финанси

Това е най-големият месечен скок от август насам

Според данните на Турската централна банка, инфлацията в Турция през януари е отбелязала най-големия си месечен скок от август насам, като е нараснала с 6,7% спрямо предходния месец, а на годишна база е достигнала почти 65%, съобщава CNBC. 

На фона на тези данни ръководителят на Турската централна банка Хафизе Гайе Еркан напуска поста си. 

Хафизе Гайе Еркан, първата жена управител на Централната банка на Турция, обяви оставката си, като заяви, че икономическите политики са започнали да дават своите плодове, а министърът на финансите Мехмет Шимшек заяви, че политиките ще продължат с решителност. 

В съобщение, публикувано на X, Еркан заяви, че с гордост изпълнява длъжността председател на Централната банка от 8 юни 2023 г., а увеличението на резервите на Турция и икономическите данни и показатели за инфлацията доказват този успех.

Тя добави, че се оттегля, "за да предотврати по-нататъшното засягане на семейството ми и на невинното ми дете, което няма още година и половина".

Междувременно министърът на финансите Шимшек заяви, че решението на Еркан е лично решение и тя го е взела по свое усмотрение, като по думите му политиките, водени от президента Ердоган, ще продължат да се изпълняват под ръководството на новия управител. 

"Уважавам решението ѝ и ѝ благодаря за службата ѝ в полза на страната ни", каза той.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии