1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Миграция на милионери: Защо все повече богаташи взимат второ гражданство?

Миграция на милионери: Защо все повече богаташи взимат второ гражданство?

Ето кои са най-предпочитаните от милионерите държави

 

Богатите семейства в САЩ все повече кандидатстват за второ гражданство и национално пребиваване като начин да намалят финансовия си риск, според водеща адвокатска кантора.

Богатите изграждат тези „паспортни портфейли“ – колекции от второ и дори трето или четвърто гражданство – в случай, че трябва да избягат от родината си, пише CNBC.

Henley & Partners, адвокатска кантора, която е специализирана в гражданства с висока нетна стойност, каза, че американците сега превъзхождат всяка друга националност, когато става въпрос за осигуряване на алтернативно пребиваване или допълнително гражданство.

„САЩ все още е страхотна страна с невероятен паспорт“, каза Доминик Волек, ръководител на група частни клиенти в Henley & Partners. „Но ако съм богат, бих искал да се предпазя от нивата на нестабилност и несигурност. Идеята за диверсификация се разбира добре от богатите хора около това, което инвестират. Няма смисъл да имам една страна на гражданство и пребиваване, когато имам възможността да разнообразя и този аспект от живота си.“

Скорошни примери за второ гражданство на богаташи включват милиардерът и технологичен инвеститор Питър Тийл, който добави гражданство в Нова Зеландия, и бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, който кандидатства за гражданство в Кипър.

Разбира се, богатите не събират багажа масово и не се отказват от американското си гражданство лесно. Сравнително малък брой американци се отказват от гражданството си всяка година, за да отидат в нова родина, главно поради изисквания за подаване на данъци, така нареченият „данък при напускане“, изискван при отказ от гражданство. Той обаче е финансово непосилен за повечето, с изключение на ултрабогатите.

Вместо това много богати американци търсят допълнителна виза или програма за гражданство, за да допълнят колекцията си от паспорти.

Най-популярните дестинации за допълнителни паспорти сред американците са Португалия, Малта, Гърция и Италия. Програмата "Златна виза" на Португалия е особено популярна, тъй като предоставя път към пребиваване и гражданство - с безвизово пътуване в Европа - в замяна на инвестиция от 500 000 евро във фонд или частен капитал.

Малта предлага златна виза за 300 000 евро, инвестирани в недвижими имоти, която е станала „особено популярна сред американците“.

„За американски, британски и израелски граждани допълнителните паспорти осигуряват жизненоважна гъвкавост“, според доклад на Henley. „С нарастващата глобална нестабилност, притежаването на гражданство в друга държава, особено в такава, която се счита за по-неутрална или политически доброкачествена, сега предоставя ценна резервна или алтернативна опция.“

В световен мащаб миграцията на милионерите се очаква да достигне нов връх през 2024 г., тъй като войните, правителствените репресии срещу богатството и политическата несигурност тласкат повече богати жители към други страни. Приблизително 128 000 милионери се очаква да се преместят в нова страна тази година, спрямо 120 000 през 2023 г. и спрямо 51 000 през 2013 г., според Henley.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии