1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

За първи път от 15 години: Няма милиардери под 30 години, направили парите си сами

За първи път от 15 години: Няма милиардери под 30 години, направили парите си сами

Новата класация на Forbes има обяснение, защо всички млади милиардери под 30 години са наследници

Да станеш милиардер е особена рядкост, особено на млада възраст. Средностатистическият милиардер е на 66 години, а най-възрастният човек в класацията на Forbes тази година е на 102 години.

За първи път от 2009 г. всеки милиардер под 30 години е наследил своето богатство - резултат от това, че някои предприемачи, които направиха големи пари в миналото са започнали "великият трансфер на богатство" към своите наследници.

Най-младата милиардерка в света е бразилката Ливия Фойгт. Само на 19 години и все още в колеж, тя притежава 1,1 млрд. долара благодарение на миноритарния си дял в производителя на електрическо оборудване WEG, на който нейният покоен дядо е съосновател. Тя и по-голямата ѝ сестра Дора Фойгт де Асис (26 г), са две от седемте свежи лица сред 25-те най-млади милиардери.

Ливия Фойгт

Най-богатите сред наследниците са братята Мистри от Ирландия, на възраст 25 и 27 години, чието състояние се оценява на 4,9 мллрд. долара на всеки, благодарение на базирания в Мумбай конгломерат Tata Sons, който обхваща IT и комуникации, инженерство и енергетика. Те получиха своите миноритарни дялове в Tata през 2022 г. след смъртта на баща им Сайръс Мистри, който почина по-малко от три месеца след дядо им Палонджи Мистри.

Братята Мистри

Те далеч не са единствените млади милиардери, които са се присъединили към списъка през последните три години поради смъртта на баща си. Италианецът Клементе Дел Векио, на 19 години, получи сериозен дял в италианско-френския производител на Ray-Ban, след смъртта на Леонардо Дел Векио през 2022 г. Братята му Леонардо-Мария (28), и Лука (22), също наследиха богатства, както и трима по-големи братя и сестри.

Клементе Дел Векио

Сред клуба на младите богаташи се нарежда и Софи Луиз Филман (29), германска наследница на компанията за очила Fielmann AG, оставена от баща ѝ Гюнтер Филман, който почина през януари на 84-годишна възраст.

Леонардо-Мария дел Векио
Снимка: Леонардо Мария Дел Векио/ Instagram

Причината да има толкова много богати наследници тази година

Тези наследства илюстрират началото на дългоочакван трансфер на богатство между поколенията сред застаряващото население по света. В САЩ бейби бумърите (родени през 1964 г. или по-рано) притежават 95,9 трилиона долара от общо 147,1 трилиона долара богатство, според Федералния резерв. Очаква се трилиони да сменят собственика си всяка година занапред, тъй като заможните възрастни хора си отиват и оставят богатствата си на потомците си.

Друга причина толкова много супермлади милиардери в класацията да са наследници

Много от младите магнати, спечелили парите си сами, като Евън Шпигел (33) от Snap и Марк Зукърбърг (39) от Meta, са пораснали, а те са незаменими.

Почти всички от тези 25, които попаднаха в класацията, са по-богати от миналата година. Най-голямата печалба на годишна база принадлежи на наследника на Red Bull Марк Матешиц, чието състояние е нараснало с 4,9 млрд. долара, следван от Михал Стрнад, който наследи и сега управлява производителя на отбранителна техника Czechoslovak Group и притежава 2,4 милиарда долара повече от миналата година. Повечето от най-младите милиардери - 15, или 60% - са от Европа. Останалите са от Бразилия, Южна Корея и Хонконг (всички наследници) или Япония и САЩ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии