1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Казваме, че смяната на времето пести пари, но така ли е наистина?

Свят

Някои данни ни карат да се замислим доколко промяната ни помага

През последните години редица държави се отказаха от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан, Ирак, Бангладеш и Грузия, Армения, Египет и други. Ние обаче продължаваме да го използваме и на 26 март през нощта ще трябва да прместим стрелките.

  • Наистина ли това спестява пари и енергия?
  • Струва ли лятното часово време повече, отколкото спестява?

Първоначалната цел на лятното часово време беше да помогне на хората да пестят енергия и електричество, като им даде допълнителен час естествена светлина през пролетта, но дали лятното часово време е надживяло своята полезност?, пише Yahoo Finance. 

Оказва се, че лятното часово време може да бъде повече проклятие, отколкото благодат за работното място. Трудно е да се определи финансовата цена за двугодишното преминаване, но проучване на Chmura Economics & Analytic изчислява, че лятното часово време струва на САЩ повече от 430 милиона долара годишно. Други цифри са дори по-високи; доклад от 2008 г. на Независимия институт твърди, че годишните разходи за смяна на часовниците два пъти годишно могат да достигнат до 1,7 милиарда долара.

Снимка: iStock

Тогава защо смяната на часовниците струва пари? Проучването на Chmura заключава, че преместването на часовниците напред „може да доведе до увеличаване на сърдечните удари, нараняванията на работното място в минния и строителния сектор и повишен кибернетизъм, което намалява производителността на хората, които обикновено работят в офиси“.

Тъй като смяната на времето на часовника засяга съня, тя може да повлияе и на циркадните ритми на хората. Това циркадно несъответствие има последствия за работниците, включително възможна сънливост и допълнителен стрес за сърдечно-съдовата система. Очертанията на Chmura за „кибернетизма“ за белите якички показват времето, загубено в сърфиране в интернет след смяната на часовниците, което намалява производителността и следователно печалбите.

Дали лятното часово време всъщност спестява енергия?

Лятното часово време е въведено за първи път в Съединените щати по време на Първата световна война и се завръща по време на Втората световна война – тогава известно като „военно време“. Той не е формализиран до 1966 г., с приемането на Закона за единното време. Заключенията за това дали лятното часово време действително спестява енергия или не, привидно основната за създаването му, са смесени.

Проучване с жители на Индиана установи, че преместването на часовниците с един час напред увеличава потреблението на енергия, вместо да я пести. Плюс това, поради свързаните рискове за здравето от превъртането на часовниците напред, производителността на работниците вероятно също намалява.

Според Майкъл Даунинг, преподавател в Университета Тафтс и автор на книгата Пролетно напред: Ежегодната лудост на лятното часово време: „Лятното часово време е благодатно за доставчиците на скари за барбекю, спортни и за свободното време екипировки, както и за петролната промишленост, понеже потреблението на нефт се увеличава всеки път когато удължаваме деня през пролетта”.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5