1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Какво общо имат ЖП компаниите и голф индустрията с навиците ви за сън?

Ето кога и защо е въведена смяната на часовото време

 

На 26 март ни предстои поредната смяна на часовото време. Губим час сън, но печелим час дневна светлина. Така например собствениците на голф игрища в САЩ,  лобират за допълнителния час светлина, като изчисляват това се превръща в 400 млн. долара повече приходи на година, лекари обаче предупреждават, че смяната на времето крие здравен риск за част от населението.  Така дискусията „За“ и „Против“ смяната на времето продължава от десетилетия, но тук ще разкажем от кога започва и от къде тръгва „местенето на стрелките“.

  • Повече 100 държави по света сменят часовото време два пъти годишно
  • От къде идва идеята?

От къде започва всичко?

През по-голямата част от 1800 г. времето се задава според слънцето и така се стига до десетки различни часове в отделните градове.  Може да е 12.00ч. в Ню Йорк, 12:05 във Филаделфия и 12:15 в Бостън. Така през 19в., с появата на железниците се налага по-добра координация за измерване на времето – те все пак се опитват да превозват товари и пътници по график в точно време.

Снимка: iStock
И тъй като няма съгласие чие е времето, през 1847г. железниците във Великобритания създават първата часова зона или средно гринуичко време. Скоро инициативата е последвана и от железниците в САЩ. Така са приети четири часови зони.

Не след дълго идва и идеята за въвеждане на лятно часово време

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5