1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Как стана така, че Русия завършва годината на голям излишък, а САЩ на сериозен дефицит?

Как стана така, че Русия завършва годината на голям излишък, а САЩ на сериозен дефицит?

В основата са износът на петрол и данъчната политика

 

Излишъкът по текущата сметка на Русия се увеличи рязко, подкрепяйки националната валута, тъй като износът на енергия се възстанови въпреки натиска от западните санкции, съобщи централната банка на страната.

Текущата сметка, която измерва разликата между парите, влизащи в страната чрез търговия, инвестиции и трансфери срещу изходящи средства, възлиза на 53,8 милиарда долара за първите десет месеца на годината, показват данните на регулатора, цитирани от Bloomberg.

Излишъкът надхвърли 11 милиарда долара през октомври за втори пореден месец, след като достигна най-високото си ниво за тази година през септември. Централната банка ревизира нагоре прогнозата си за текущата сметка за цялата година от 45 милиарда долара на 60 милиарда долара на фона на растящите цени на петрола.

Приходите на Москва от продажби на петрол и газ скочиха до най-високото си ниво от година и половина, достигайки 17,7 милиарда долара миналия месец въпреки прогнозите за огромен дефицит.

Финансистът Кольо Парамов обясни пред  businessnovinite.bg случващото се в Русия с това, че тя направи всичко възможно да смени посоката от Запад на Изток. "Руснаците удвоиха износа на петрол за Индия и сега 35% от петрола в Индия е руски. В същото време износът на руски петрол за Китай скочи от 9% на 19%. Тази цифри помогнаха на Русия да изплува", каза той.

Мярката помогна да се осигури подкрепа за рублата, която спечели около 5% спрямо щатския долар през октомври. 

В същото време САЩ приключват годината на голяма загуба

Дефицитът на федералния бюджет на Америка ефективно се удвои през фискалната 2023 г., тъй като намаляващите данъчни постъпления, повишаващите се лихвени проценти и постоянното търсене на изтичащи обезщетения за облекчаване на пандемията обтегнаха финансите на нацията, съобщава New York Times.

Последните данни на Министерството на финансите показват бюджетен дефицит от 1,7 трилиона долара през 2023 г. спрямо 1,37 трилиона долара през 2022 г. Тези цифри карат дефицита да изглежда по-малък, отколкото всъщност беше миналата година, поради счетоводен мираж, свързан с програма за опрощаване на студентски заеми, която президентът Байдън предложи миналата година.

Тази програма беше премахната от Върховния съд това лято и така и не влезе в сила. Но Министерството на финансите го записа като разход през 2022 г., което увеличи дефицита за тази година. След като съдът прекрати програмата, Министерството на финансите я записа като спестявания, което изкуствено намали тазгодишния дефицит.

Тези ефекти на студентските заеми промениха цифрите за дефицита както за 2022 г., така и за 2023 г. Когато ги извадим, дефицитът скочи до 2 трилиона долара през 2023 г. от около 1 трилион долара през 2022 г., потвърдиха представители на администрацията в разговор с репортери в петък.

С други думи, Министерството на финансите предположи, че е спестило 300 милиарда долара през 2023 г., когато всичко, което наистина направи, беше да отмени такса, която никога не е съществувала.

Разширяващата се разлика между това, което правителството харчи и това, което печели, идва в неудобен момент, тъй като президентът очаква от разделения Конгрес помощ за Израел и Украйна на фона на опасения относно държавните разходи и дали Съединените щати могат да си позволят да финансират две войни.

Републиканците, които помогнаха за големи бюджетни дефицити с намаляване на данъците и увеличаване на разходите, когато бяха на власт, започнаха да настояват за дълбоки бюджетни съкращения, за да намалят федералния дефицит. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии