1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Най-богатият 1% от хора генерират вредни емисии, колкото най-бедните 2/3 от човечеството

Най-богатият 1% от хора генерират вредни емисии, колкото най-бедните 2/3 от човечеството

Това са част от данните на нов доклад

Най-богатият 1% от населението на света е генерирал толкова емисии с въглероден диоксид през 2019 г., колкото петте милиарда души, които съставляват най-бедните две трети от човечеството. Това показват заключенията от най-новия доклад на неправителствената организация за борба с бедността "Оксфам" (Oxfam).

Докладът, озаглавен "Равенство в климата: Планета за 99%" (Climate Equality: A Planet for the 99%), се основава на проучване на Стокхолмския институт по околна среда (SEI) и оценява отделените вредни емисии, генерирани от потреблението на групи с различни доходи през 2019 г. - последната, за която има налични данни, предаде БТА.

Най-богатият 1% от населението на планетата, или 77 милиона души са били отговорни за 16% от емисиите на парникови газове през 2019 г. Това е повече от всички емисии, генерирани от автомобили и пътен транспорт. В същото време най-богатите 10% от жителите на света са били виновни за половината (50 процента) от емисиите на въглероден диоксид през 2019 г., разкрива още докладът.

Всяка година емисиите, които най-богатият 1% отделя в атмосферата, са равностойни на общата икономия на вредни емисии, произтичаща от работата на около 1 милион вятърни турбини, се посочва още в доклада.

Въз основа на данните може да се направи предположение, че ще са необходими около 1500 години на някой от най-бедните слоеве от населението, за да произведе толкова въглеродниш емисии, колкото милиардерите изпускат само за година, според "Оксфам".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии