1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Ядреният арсенал на Русия: Колко е голям и кой го контролира?

Ядреният арсенал на Русия: Колко е голям и кой го контролира?

Откакто Съветският съюз се разпадна през 1991 г., само няколко страни са тествали ядрени оръжия, според Асоциацията за контрол на въоръженията

 

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че Русия е технически готова за ядрена атака и, че ако САЩ изпратят войски в Украйна, този ход ще се счита за значителна ескалация на войната, съобщи Reutres.

Ето основните факти за руския ядрен арсенал:

Русия, която наследи ядрените оръжия на Съветския съюз, притежава най-големия запас от ядрени бойни глави в света.

Путин контролира около 5580 ядрени бойни глави, според Федерацията на американските учени (FAS).

От тях около 1200 са оттеглени, но до голяма степен непокътнати, а около 4380 са складирани за използване от стратегически ядрени установки с голям обсег и тактически ядрени сили с по-малък обсег, според FAS.

От натрупаните бойни глави 1710 стратегически бойни глави са разположени: oколо 870 на балистични ракети с наземно базиране, около 640 на балистични ракети, изстрелвани от подводници, и вероятно 200 в бази на тежки бомбардировачи, каза FAS.

Най-големият брой ядрени бойни глави Съветският съюз притежава по време на Студената война - около 40 000, докато в САЩ пикът беше около 30 000.

При какви обстоятелства се използват?

Публикуваната от Русия ядрена доктрина от 2020 г. определя условията, при които един руски президент би обмислил използването на ядрено оръжие: Само като отговор на нападение с използване на ядрени или други оръжия за масово унищожение или при използването на конвенционални оръжия срещу Русия, „когато самото съществуване на държавата е поставено под заплаха“.

Какво мисли светът за ядрената заплаха?

САЩ заявиха в своя преглед на ядрената позиция за 2022 г., че Русия и Китай разширяват и модернизират ядрените си сили и че Вашингтон ще следва подход, основан на контрол върху въоръжаването, за да предотврати скъпоструващата надпревара.

Путин каза, че Русия би обмислила тестване на ядрено оръжие, ако САЩ го направят. Миналата година той подписа закон за оттегляне на ратификацията от Русия на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (CTBT). Постсъветска Русия не е извършила ядрен опит досега.

Снимка: Getty Images

Откакто Съветският съюз се разпадна през 1991 г., само няколко страни са тествали ядрени оръжия, според Асоциацията за контрол на въоръженията: САЩ последно са тествали през 1992 г., Китай и Франция през 1996 г., Индия и Пакистан през 1998 г. и Северна Корея през 2017 г.

Съветският съюз последно тества през 1990 г.

Договорът за всеобхватна забрана на ядрените опити, отваря нов раздел беше подписан от Русия през 1996 г. и ратифициран, отваря нов раздел през 2000 г. САЩ подписаха договора през 1996 г., но все още не са го ратифицирали.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии