1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

През януари в Русия фалират близо 600 компании, през февруари - близо 800

Свят

Броят им расте с 60% за една година

 

След две години война с Украйна руската икономика изглежда устойчива, но все повече компании в страната изпитват затруднения.

Броят на компаниите в Русия, които са изпаднали в несъстоятелност, е нараснал рязко през първите два месеца на 2024 г., съобщи руският бизнес всекидневник "Комерсант", цитиран от Business Insider. 

През януари 571 компании в Русия са обявили фалит - увеличение с 57% спрямо 364 преди година, съобщава "Комерсант", позовавайки се на данни от федералния регистър за фалити.

През февруари 771 компании са обявили банкрут - с 60% повече от 478-те, които са направили това преди година. 

През последните години Русия наложи два мораториума върху фалитите. Първият дойде по време на пандемията COVID-19, която започна през 2020 г., а вторият - след като Западът наложи санкции на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г. Мораториумите изтекоха съответно през 2021 г. и в края на 2022 г.

Иля Торосов, първи заместник-министър на икономиката на Русия, заяви пред "Комерсант", че това е просто връщане към нивата отпреди пандемията

Увеличаването на корпоративните фалити подчертава трудностите, с които се сблъсква Русия. То също така е в контраст с розовите официални статистически данни, които Кремъл публикува и които показват, че БВП на Русия е нараснал с 3,6 % през 2023 г.

Благодарение на правителствените разходи руската икономика е устойчива. Банката на Русия повиши лихвените проценти до 16%, за да охлади икономиката и да укроти инфлацията. 

"Компаниите изпитват проблеми с рефинансирането, тъй като ефектите от затягането на паричната политика започват да се проявяват", казва Бартош Савицки, пазарен анализатор в полската финтех компания Conotoxia, пред Business Insider. 

С изключение на свързаните с войната сектори като производството на оръжие, руската икономика изглежда "далеч не толкова розова", каза Савицки. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии