1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

„Всяко евро, което Русия губи, е от значение“: Какво включва 13-ият пакет от санкции на ЕС

„Всяко евро, което Русия губи, е от значение“: Какво включва 13-ият пакет от санкции на ЕС
 

Един сектор е най-засегнат от санкциите

„Всяко евро, което Русия губи, е от значение“: Какво включва 13-ия пакет от санкции на ЕС

Европейската комисия приема 13-ия пакет от санкции срещу Русия, одобрен от правителствата на ЕС. Две години след нахлуването на Русия в Украйна подкрепата на ЕС за украинския народ остава непроменена.

  • Какво включва 13-ия пакет от санкции срещу Русия?
  • Срещу кой сектор са насочени най-много от санкциите?

„Всяко евро, което Русия губи, е от значение. Затова усилията не бива да отслабват. Комисията ще продължи да подкрепя държавите членки, за да гарантира ефективното прилагане на мерките, и да работи в тясно сътрудничество с трети държави за противодействие на евентуални опити за заобикаляне на санкциите“, казва в прессъобщение ЕК.

Настоящият пакет от санкции е насочен към допълнително ограничаване на достъпа на Русия до военни технологии, като например за безпилотни летателни апарати, и към включване в списъка на още дружества и лица, участващи във военните усилия на Русия.

Новите вписвания са насочени срещу 10 (руски) дружества и лица, участващи в транспортирането на севернокорейски въоръжения за Русия, и срещу министъра на отбраната на страната, както и срещу няколко беларуски дружества и лица, предоставящи подкрепа на руските въоръжени сили.

Към списъка на образуванията, свързани с руския военно-промишлен комплекс се добавят 27 нови дружества от Русия и трети държави. Тези дружества подлежат на по-строги ограничения върху износа на стоки и технологии с двойна употреба, както и на стоки и технологии, които биха могли да допринесат за технологичния напредък на руския сектор на отбраната и сигурността.  По-специално, добавят се 4 дружества от Китай и по едно от Казахстан, Индия, Сърбия, Тайланд, Шри Ланка и Турция, които косвено подкрепят военно-промишления комплекс на Русия във война ѝ срещу Украйна чрез търговия с електронни компоненти за руския военнно-промишлен комплекс.

Част от санкциите са насочени срещу руския военен и отбранителен сектор: повече от 140 дружества и лица от руския военно-промишлен комплекс, които, наред с другото, произвеждат ракети, безпилотни летателни апарати, противовъздушни ракетни системи, военни превозни средства, високотехнологични компоненти за оръжия и друго военно оборудване. Пакетът включва по-специално образувания, които търгуват с различни важни компоненти за безпилотни летателни апарати.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии