1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Фед повиши водещата си лихва с нови 25 пункта

Свят

Така тя стигна до най-високо ниво от 2001 г.

Федералният резерв на Съединените щати гласува единодушно ново повишение на основния лихвен процент с 25 базисни пункта до диапазон между 5,25% и 5,50%, като горната граница на това ниво не беше достигната от януари 2001 г. насам.

В изявлението след края на заседанието в сряда Фед каза, че икономиката на САЩ продължава да се разширява с "умерено темпо", като същевременно потвърди, че растежът на разкритите работни места е стабилен, а нивото на безработица остава ниско, докато инфлацията все още е висока.

Централната банка също така повтори, че ще продължи да следи постъпващите икономически данни, за да оцени правилно курса на паричната си политика и да я коригира, ако е необходимо, по пътя.

На пресконференция след края на заседанието, председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че централната банка не е взела никакви предварителни решения по отношение на бъдещи си заседания и че ще продължи да взима тези решения от среща на среща, следвайки наличните данни.

Като цяло председателят на Фед повтори, че пазарът на труда остава "много затегнат", тъй като темпът на растеж на работните места все още е "силен", но "постепенно се забавя". Освен това той отново потвърди, че все още трябва да се извърви дълъг път, за да се върне инфлацията до целевото ниво от 2%.

Пауъл каза още, че данните между отделните заседания до голяма степен съответстват на очакваното. Охлаждането на инфлацията през юни е "добре дошло", но това е само едномесечен отчет, напомни той, подчертавайки, че Фед остава ангажиран с двойната си цел.

Шефът на Фед обаче предупреди, че като се има предвид цялостната устойчивост на икономиката и нарастващото потребителско доверие, по-силният растеж може да доведе до повишена инфлация с течение на времето.

"Фактът, че успяхме да постигнем дезинфлация досега без никакво значимо въздействие върху пазара на труда... това е нещо добро. Хубаво е, че общата инфлация е намаляла толкова много“, обясни Пауъл, но подчерта: "Трябва да видим, че инфлацията е трайно намалена. Това може да е от съществено значение, за да се поддържа "рестриктивно ниво" на паричната политика за продължителен период и да сме готови да приложим допълнителни увеличения, ако счетем за подходящо".

Според Пауъл политиката на централната банка не е била "достатъчно рестриктивна за достатъчно дълго време".

Тя смята, че все още няма достатъчно данни, за да се обяви, че целта на банката е постигната. "Възнамеряваме отново да запазим политиката рестриктивна, докато не се уверим, че инфлацията намалява", подчерта той по време на пресконференция.

Джером Пауъл отбеляза, че работещите във Фед вече не прогнозира рецесия в страната, "като се има предвид устойчивостта на икономиката в последно време".

Освен това шефът на Фед каза, че все още има път към "меко кацане" на икономиката.

Междувременно той отбеляза, че няколко членове на Федералния резерв очакват намаляване на лихвените проценти да има през 2024 г., но предупреди, че продължава да има много несигурност около този въпрос.

Ситуацията в банковия сектор "се успокои", докато капиталът и ликвидността остават силни, заяви още Джером Пауъл.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии