1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Гражданите на САЩ ще плащат за виза, за да пътуват до Европа

Свят

Промените влизат в сила от 2024 г.

От 2024 г. Европейският съюз ще изисква от американските туристи предварително одобрение чрез Европейската система за информация и разрешаване на пътуванията.

Преди да си осигурят билети, настаняване или резервация на Стария континент, почиващите ще трябва да подадат заявление в ETIAS за приблизително 8 долара.

Кандидатите ще трябва да предоставят документация за пътуване, като паспорт, както и лична информация, ниво на образование, текуща професия, очаквани подробности за пътуването и всякакви наказателни присъди.

Въпреки че повечето заявления се обработват в рамките на минути, някои отнемат повече време, затова Европейският съюз съветва посетителите да кандидатстват „много по-рано“. Обещава се отговор в рамките на четири дни, но може да бъде удължен с 14 до 30 дни в зависимост от обстоятелствата.

След като разрешението е осигурено обаче, то е валидно до три години или до изтичане на паспорта на посетителя.

„С валидно разрешение за пътуване от ETIAS можете да влизате на територията на европейски държави толкова често, колкото искате за краткосрочни престои – обикновено до 90 дни за всеки 180-дневен период“, се казва в уебсайта на ЕС.

„Това обаче не гарантира влизане. Когато пристигнете, граничен служител ще поиска да види паспорта и другите ви документи и ще провери дали отговаряте на условията за влизане.“

Разрешението за пътуване е необходимо за влизане в 30 европейски държави, включително Испания, Германия, Франция и Гърция.

Въпреки че изискването беше обявено като влизащо в сила през януари 2024 г., експертите се съмняват, че то наистина ще бъде приложено тогава, след като вече имаше множество забавяния.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерии