1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Европа се надпреварва да се подготви за енергийна криза тази зима

 

Европейските цени на газа се повишиха повече от два пъти от началото на годината

Европейските правителства очертаха нови мерки за справяне с потенциалния недостиг на енергия тази зима, надпреварвайки се да подобрят енергийните мрежи, докато руските газови потоци все още се движат със силно намалени нива на фона на Украйна война, казва Reuters.

Испания изготви планове, които биха могли да принудят енергоемките индустрии да спрат в пиковите периоди на търсенето, Франция заяви, че се готви да изпраща газ до Германия от октомври, докато Берлин каза, че европейската електроцентрала все още води преговори за държавна помощ за компанията Uniper.

Германските купувачи резервираха за кратко капацитет, за да получат руски газ по тръбопровода "Северен поток 1", който някога е бил един от основните маршрути за доставка на газ в Европа, за първи път след затварянето на линията преди три седмици.

Не станя ясно веднага защо купувачите са подали заявки за резервиране на капацитет, след като Русия не е дала никакви индикации, че доставките ще бъдат рестартирани скоро.

Русия, която доставяше около 40% от газа на Европейския съюз преди февруарската инвазия в Украйна, каза, че е затворила тръбопровода, защото западните санкции възпрепятстват операциите. Европейските политици казват, че това е претекст и обвиняват Москва, че използва енергията като оръжие.

Европейските цени на газа се повишиха повече от два пъти от началото на годината на фона на спад в руските доставки. Потоците на руски газ към Европа през Украйна, макар и значително намалени, все пак продължават.

Но резкият спад в износа на руски горива лед санкциите на Запада заради нахлуването на Москва в Украйна, накара правителствата да се борят да намерят енергийни ресурси, но също така и да предупреждават, че могат да се случат прекъсвания на електрозахранването на фона на опасения от приближаваща рецесия.

Германия

Германската икономика вече се свива и вероятно ще се влоши през зимните месеци, тъй като потреблението на газ е намалено според централната банка на страната. Вероятно икономиката ще се свие, дори ако бъде избегнато пълното разпределение, тъй като компаниите намаляват или спират производството.

Интерконекторът между Полша и Словакия

Франция

Във Франция износът на природен газ за Германия може да започне около 10 октомври, каза ръководителят на френския енергиен регулатор CRE, след съобщението на президента Еманюел Макрон, че двете съседки на ЕС ще си помагат взаимно с потоци електричество и газ на фона на кризата.

„Газът (досега) течеше само от Германия към Франция, така че нямахме техническите инструменти да обърнем потоците и дори нямахме метод за регулиране на цените“, каза ръководителят на CRE Еманюел Варгон пред радио franceinfo.

"НИКОГА"

Докато френската енергийна група EDF се надпреварва да ремонтира засегнатите от корозия ядрени реактори, „извънредните“ мерки тази зима биха могли да включват локални прекъсвания на електричеството, ако зимата е студена и плановете на EDF се забавят, каза Уоргон.

"Но няма да има спирания на газа за домакинствата. Никога", каза тя.

Инспекция на интерконектора

Испания

Испанският министър на индустрията Рейес Марото каза, че задължаването на енергоемките компании да затварят по време на пикове на потреблението е опция тази зима, ако е необходимо.

Компаниите ще бъдат компенсирани финансово, каза тя в интервю за испанската информационна агенция Europa Press, като добави, че сега няма нужда да се налагат подобни затваряния.

Финландия

И финландците бяха предупредени, че трябва да са подготвени за прекъсване на електрозахранването.

„В резултат на голяма несигурност финландците трябва да са подготвени за прекъсвания на електрозахранването, причинени от възможен недостиг на електроенергия през следващата зима“, каза националният мрежов оператор Fingrid.

Отразявайки смущенията, причинени на целия континент, финландският търговец на електроенергия Karhu Voima Oy заяви, че е подал молба за банкрут поради рязкото покачване на цените на електроенергията.

„ВРЪЩАНЕ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО“

Вносът на топлинни въглища в Европа през 2022 г. може да бъде най-високият от най-малко четири години и може да нарасне още през следващата година, казаха анализатори в понеделник, подчертавайки степента на енергийната криза след санкциите срещу най-големия доставчик Русия.

Европейският внос на топлинни въглища тази година може да нарасне до около 100 милиона тона, най-много от 2017 г., според Noble Resources International Pte Ltd, докато агенцията за ценообразуване на стоки Argus очаква доставките да достигнат четиригодишен връх.

„Европа се връща назад във времето“, каза Родриго Ечевери, ръководител на изследванията в Noble, на конференция.

Междувременно цените на петрола паднаха с повече от 1%, притиснати от очакванията за по-слабо глобално търсене и от силата на щатския долар преди потенциално голямо увеличение на лихвените проценти, въпреки че притесненията за доставките ограничиха спада.

Петролът също беше подложен на натиск от прогнозите за по-слабо търсене, като прогнозата от миналата седмица на Международната агенция по енергетика, че четвъртото тримесечие ще отбележи нулев растеж на търсенето.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5