1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Интерконекторът получи Акт 15 за територията на България

БГ Бизнес
 

Той ще стартира търговска експлоатация на 1-ви октомври

Интерконекторът Гърция-България вече има Акт 15 за територията на България. Процедурите по въвеждане на газопровода в експлоатация напредват по график той ще стартира търговска експлоатация на 1-ви октомври, съобщи компанията възложител на проекта ICGB.

Инспекция на интерконектора

Акт 15 удостоверява, че съоръжението е изпълнено и технически изправно, като строителят – гръцката компания AVAX, го предава като реализиран обект на възложителя – независимия газопреносен оператор ICGB.

Снимка: Reuters

„Това е последната крачка, която имаме да направим към получаването на Акт 16 в България и съответното Разрешение за ползване. Предоставили сме на институциите всички необходими документи и очакваме до края на другата седмица административните процедури да приключат, така че да стартираме от 1-ви октомври по план“, заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

Интерконекторът е от ключово значение за повишаване на сигурността на газовите доставки и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и  региона на Югоизточна Европа. Проектът свързва България с Южния газов коридор и ще позволи осъществяването на сигурни доставки от разнообразни източници до редица страни в Югоизточна и Централна Европа, включително до Молдова и Украйна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии