1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Германия поема контрола върху „Роснефт Германия“

Свят
 

„Роснефт Германия“ представлява около 12% от капацитета за преработка на петрол в Германия

Германският филиал на руския петролен гигант „Роснефт“ беше поставен под попечителството на германския федерален регулатор, каза Reuters.

“Роснефт Германия“, която преди беше мажоритарна собственост на „Роснефт“, постави на изпитание решимостта на Германия да елиминира вноса на петрол от Русия до края на годината под европейските санкции, за да накаже Москва за войната в Украйна.

„С попечителството се противодейства на заплахата за сигурността на енергийните доставки и се поставя важен опит за запазването и бъдещето на обекта в "Шведт" (осигуряващ доставки за Берлин)“, се казва в изявление на германското министерство на икономиката.

„Роснефт Германия“ представлява около 12% от капацитета за преработка на петрол в Германия и е една от най-големите компании за преработка на петрол в страната, каза министерството.

Ходът ескалира вече напрегнатите отношения с Русия, въпреки че канцлерът Олаф Шолц и руският президент Владимир Путин обсъдиха ситуацията в Украйна в телефонен разговор във вторник.

Източници от германското правителство казаха преди съобщението, че потенциалното незабавно спиране на доставките на руски петрол ще трябва да бъде включено в решението за поставяне на „Роснефт Гермаия“ под попечителство.

Рафинерията „Шведт“, която няма излаз на море, е четвъртата по големина в Германия, доставя 90% от горивото на столицата и получава целия си суров петрол от Русия през тръбопровода Дружба, откакто заводът е построен през 60-те години.

Части от енергията от „Шведт“ се доставят в западна Полша, както и на летището Берлин-Бранденбург.

Не е ясно кой би могъл да замени „Роснефт“ като оператор на рафинерията. Британската петролна компания Shell, която притежава 37,5% дял в „Шведт“, иска да се оттегли от известно време.

С попечителството регулаторът на Федералната мрежова агенция също поема дяловете на „Роснефт Германия“ в рафинериите MiRo и Bayernoil съответно в Карлсруе и Вобург.

Ходът на правителството да постави „Роснефт Германия“ в ръцете на Федералната мрежова агенция примера на „Газпром Германия“, който беше под попечителство, след като „Газпром“ се отказа от него през април.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5