1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Путин: Турция ще плаща 25% от доставките на руски газ в рубли

Свят
 

Доставките на руски газ за България бяха прекъснати след като страната ни отказа да извършва плащания в рубли

Една четвърт от доставките на руски газ за Турция ще се плащат в рубли, каза президентът Владимир Путин, като подчерта, че споразумението за това ще влезе в сила скоро.

Владимир Путин направи коментарите по време на среща с президента Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Узбекистан, казва Daily Sabah.

„Нашето споразумение за доставки на руски природен газ за Турция трябва да влезе в сила в близко бъдеще, като 25% от плащането за тези доставки ще бъде в руски рубли“, каза Путин.

Откакто западните страни наложиха санкции заради нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари, Русия се стреми да извършва възможно най-много транзакции във валути, различни от долари или евро – обичайните валути по енергийните договори.

Путин поиска плащанията за износ на газ да се извършват в рубли, в някои случаи в нарушение на съществуващите договорни условия. Няколко държави-членки на Европейския съюз, включително Полша и България, бяха прекъснати доставките на газ от Русия, след като отказаха да извършат плащания в рубли.

Путин също нарече Турция „надежден маршрут“ за доставки на газ от Русия.

Турция все повече разчита на Русия за участие в търговията и туризма на страната. Руският газ покрива почти половината от енергийните нужди на Турция, а руската атомна агенция „Росатом“ изгражда първата атомна електроцентрала в страната.

Турското правителство има за цел да започне работа с първия реактор в атомната електроцентрала Akkuyu до средата на 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на Република Турция.

Останалите три реактора трябва да започнат да работят до края на 2026 г., със скорост един на година, за да имат в крайна сметка обща инсталирана мощност от 4800 мегавата (MW).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии