1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Европа на ръба: Държавите се борят да предотвратят рецесията (АНАЛИЗ)

Свят
 

Какво се случва с най-големите икономики в ЕС и тази на Русия

Почти шест месеца след като започна войната в Украйна, степента на щетите за европейската икономика стават все по-ясни. „Червените светлини“ предупреждават за приближаването на рецесия.

Четирите големи икономики в еврозоната – Германия, Франция, Италия и Испания – получиха понижени прогнози за растеж за 2023 г. от Международния валутен фонд, тъй като комбинация от войната и по-високите лихвени проценти спряха активността, казва Guardian.

Във Великобритания инфлацията е над 10% за първи път от 40 години, докато домакинствата се борят с нарастващите сметки за енергия. Bank of England прогнозира, че инфлацията ще достигне връх от над 13% през есента след ново увеличение на разходите за енергия, а икономиката ще изпадне в продължителна рецесия.

Докато Великобритания се бори с допълнителен натиск от Brexit, въздействието на растящите цени на енергията, прекъсването на веригата за доставки, недостигът на работници и сушата засягат и останалата част от Европа. Анализаторите от Economist Intelligence Unit казват, че проблемът може да продължи известно време, защото страните трябва да се откажат от руските въглеводороди и изграждането на възобновяеми източници като алтернатива ще отнеме време.

„В близко бъдеще очакваме рецесия в Европа през зимата на 2022-23 г. в резултат на недостиг на енергия и устойчиво повишена инфлацията“, каза EIU. „Зимата на 2023-24 г. също ще бъде предизвикателна и затова очакваме висока инфлация и бавен растеж поне до 2024 г.“

Тук оценяваме шансовете за рецесия в ЕС и Русия.

Германия

Най-голямата икономика в Европа е в центъра на бурята, тъй като енергийната криза, месеците без валежи и сривът в световната търговия удрят нейната производствена база. Икономическият растеж се забави до спиране през второто тримесечие и вероятно ще стане отрицателен през следващите месеци.

„Ще има нужда от икономическо чудо, за да не изпадне Германия в рецесия през втората половина на годината“, каза Карстен Бжески от холандската банка ING. „Фактът, че целият германски икономически бизнес модел в момента е за обновяване, също ще натежи върху перспективите за растеж през следващите години.“

Русия достави повече от половината газ на Германия през 2020 г. и около една трета от целия петрол. От избухването на войната Кремъл ограничи доставките, обвинявайки техническите проблеми за спада в обема през ключовия тръбопровод "Северен поток 1".

Сушата и високите температури доведоха до рязък спад на водните нива на Рейн, ключов транспортен маршрут за доминиращия индустриален сектор на Германия. Нивата на водата са паднали под критичната граница от 40 см, което не позволява баржите да бъдат натоварени до пълния си капацитет. Някои маршрути бяха отменени, причинявайки закъснения за химически фирми и други производители в индустриалните центрове. Фабриките по бреговете на Рейн, зависими от вода за охлаждане, също са изправени пред проблеми, докато доставките на въглища към електроцентралите, които са били предназначени за поддържане на светлините, вероятно ще бъдат прекъснати.

В отговор на енергийната криза Берлин ще наложи данък върху газа за домакинствата, който трябва да влезе в сила от октомври и да продължи до април 2024 г.. Той ще има за цел да разпредели по-високите разходи на едро между домакинствата и индустрията.

Правителството въведе пакет за енергийна подкрепа на стойност над 30 млрд. евро, включително еднократна сума от 300 евро за работниците, допълнителна подкрепа за тези, които получават социални помощи, намаляване на данъците върху бензина и дизела и намалени билети за автобус и влак от 9 евро .

Германският канцлер Олаф Шолц също обеща нов пакет от финансова подкрепа.

Франция

Франция би трябвало да е по-добре изолирана от много други европейски нации, благодарение на големия си сектор от ядрена енергия, който представлява малко над 70% от нейното производство на електроенергия, но се бори със сериозни повреди в стареещите реактори. Въпреки че е в по-неблагоприятно положение от Германия, втората по големина икономика в еврозоната все още може да се изправи пред пагубни прекъсвания на електрозахранването тази зима.

БВП на Франция се повиши с 0,5% през второто тримесечие, което е по-малко, отколкото в други нации на континента, като вътрешното потребление е значително слабо. Правителството въведе пакет за спешна подкрепа на стойност 20 млрд. евро, включително намаляване на данъците върху бензиностанциите, като същевременно ограничи увеличението на регулираните цени на електроенергията до 4%, политика, подпомогната от държавната собственост върху енергийния гигант EDF.

Италия

Италианската икономика се представи много по-силно напоследък от големите си конкуренти в еврозоната, отбелязвайки растеж от 1% през второто тримесечие. Но подобно на Германия, Италия е силно зависима от руския газ и има допълнителното усложнение да бъде хвърлена в нов пристъп на политическа несигурност след оставката на Марио Драги като министър-председател по-рано това лято.

Проучванията на общественото мнение сочат промяна на посоката от технократския подход на Драги след предстоящите избори. Очаква се да спечели дясно коалиционно правителство, което води кампания на силно националистическа и протекционистка икономическа платформа.

Финансовите пазари и Европейската централна банка вече усещат рисковете от инвеститори, които искат по-висока лихвена премия за закупуване на италиански облигации. Имайки предвид Италия, ЕЦБ обяви нов финансов инструмент миналия месец, предназначен да предотврати непропорционално неблагоприятно въздействие на по-високите лихвени проценти върху по-уязвимите държави-членки.

В началото на август Италия одобри нов пакет от помощи на стойност около 17 млрд. евро за потребителите и бизнеса, в едно от последните действия на Драги като лидер. Намалението на данъците върху бензина и дизела, което трябваше да изтече този месец, също беше удължено до 20 септември.

От създаването на единната валута преди почти четвърт век Италия се представя най-слабо от „голямата четворка“, като стандартът на живот е малко по-висок от този в края на 90-те години. Тази година тя се възползва от тласък на туризма, който представляваше 13% от нейния БВП преди пандемията.

Испания

Като всяка друга страна в Европа, Испания е засегната от войната, но от големите четири има най-добри шансове да избегне рецесия, въпреки рязко нарастващата инфлация.

Причините за това са редица. Нейната икономика влезе в кризата в сравнително добра форма и подобно на Италия получи допълнителен тласък от скока на туризма след пандемията. Туризмът представляваше 12% от БВП на Испания преди COVID-19 и още по-голям дял от заетостта.

Но Испания е много по-малко зависима от руската енергия от Италия и вече е голям вносител на втечнен природен газ от цял ​​свят. БВП нарасна с 1,1% през второто тримесечие и МВФ очаква той да бъде най-бързо растящият от големите четири през следващата година.

Правителството е предоставило 16 млрд. евро финансова помощ и заеми, за да помогне на компаниите и домакинствата с нарастващите разходи за енергия.

Русия

Русия пострада от санкциите на Запада, потопявайки икономиката й в дълбока рецесия и принуждавайки Кремъл да просрочи външните си дългове за първи път от 1918 г., въпреки че растящите цени на енергията помогнаха за ограничаване на част от въздействието.

Изследователи от университета „Йейл“ казаха миналия месец, че Западът осакатява руската икономика, въпреки че други експерти не са съгласни. Холгер Шмидинг, главен икономист в банка Беренберг, каза, че последните данни не сочат такова „категорично заключение“.

Балансът по текущата сметка на Русия, измерващ търговските и инвестиционните потоци, се е увеличил повече от три пъти, за да достигне рекорден излишък от 167 млрд. долара през второто тримесечие, подпомогнат от високите цени на едро на петрола и газа, които увеличават износа, докато западните санкции доведоха до спад на вноса. Постъпленията са жизненоважен източник на твърда валута за Москва, отразено в загубите, заличаващи рублата, наблюдавани от началото на инвазията.

В дългосрочен план обаче експертите казват, че руската икономика ще се бори със загубата на западни технологии и инвестиции. „Нашето най-добро предположение е, че Русия е в голяма, но все още далеч от катастрофална рецесия“, добави Шмидинг.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии