1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Какво е "рецесия" и кога се появява?

Финанси

Рецесиите се считат за неизбежна част от бизнес цикъла

Често ли чететете, че икономиките по света са на прага на рецесия. Не се притеснявайте, това подробно ръководство ще ви помогне да разберете какво представлява той:

Рецесията е значителен спад в икономическата активност, който продължава месеци или дори години.

Експертите обявяват наличието на рецесия, когато икономиката на една страна има отрицателен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), повишаващи се нива на безработица, спад в продажбите на дребно и свиващи се мерки за доходи и производство за продължителен период от време.

Рецесиите се считат за неизбежна част от бизнес цикъла - или редовния ритъм на разширяване и свиване, който се случва в икономиката на една страна.

Снимка: Ладислав Цветков
Официално определение за рецесия

По време на рецесия икономиката се бори, хората губят работата си, компаниите правят по-малко продажби и общото икономическо производство на страната намалява. Точката, в която икономиката официално изпада в рецесия, зависи от различни фактори.

През 1974 г. икономистът Юлиус Шискин измисля няколко практически правила, за да дефинира рецесията. Според него тя се появява, когато наблюдаваме две последователни тримесечия на намаляващ БВП. Една здрава икономика се разширява с течение на времето, така че две поредни тримесечия на свиване на производството предполагат, че има сериозни основополагащи проблеми. Това определение за рецесия се превърна в общ стандарт през годините.

Националното бюро за икономически изследвания (NBER) е общопризнато като орган, който определя началните и крайните дати на рецесиите в САЩ. NBER има собствена дефиниция за това какво представлява рецесия, а именно „значителен спад в икономическата активност, разпространен в икономиката, продължаващ повече от няколко месеца, обикновено забележим в реалния БВП, реалния доход, заетостта, индустриалното производство и продажбите на едро и дребно .”

Снимка: EPA
Какво причиняват рецесиите?

Има повече от един начин за започване на рецесия - от внезапен икономически шок до последици от неконтролирана инфлация. Тези явления са някои от основните двигатели на развиваща се рецесия.

Внезапен икономически шок: Икономическият шок е изненадващ проблем, който създава сериозни финансови щети. През 70-те години ОПЕК спря доставките на петрол за САЩ без предупреждение, причинявайки рецесия и безкрайнит опашки по бензиностанциите.

Епидемията от COVID-19, която затвори икономиките по света, е по-скорошен пример за внезапен икономически шок.

Снимка: iStock
Прекомерен дълг: Когато физически лица или фирми поемат твърде много дългове, разходите за обслужване на дълга могат да нараснат до точка, в която те не могат да плащат сметките си. Нарастващите неизпълнения на дългове и фалити след това сриват икономиката. Имотният балон в средата на периода, който доведе до Голямата рецесия, е отличен пример за прекомерен дълг, причиняващ рецесия.

Балони на активите: Когато решенията за инвестиране се водят от емоции, лошите икономически резултати се появяват бързо. Инвеститорите могат да станат твърде оптимистични по време на силна икономика.

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан нарича тази тенденция „ирационално изобилие“, описвайки огромните печалби на фондовия пазар в края на 90-те години. Ирационалното изобилие надува фондовия пазар или балона на недвижимите имоти - и когато балоните се пукат, паническите продажби могат да сринат пазара, причинявайки рецесия.

Твърде много инфлация: Инфлацията е стабилна, възходяща тенденция на цените във времето. Инфлацията сама по себе си не е нещо лошо, но прекомерната инфлация е опасно явление. Централните банки контролират инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти, а по-високите лихвени проценти потискат икономическата активност. Извънконтролната инфлация беше постоянен проблем в САЩ през 70-те години. За да прекъсне цикъла, Федералният резерв бързо повиши лихвените проценти, което предизвика рецесия.

Твърде силна дефлация: Въпреки че бързата инфлация може да създаде рецесия, дефлацията може да бъде още по-лоша. Дефлацията идва, когато цените спадат с течение на времето, което води до свиване на заплатите, водещо до допълнително потискане на цените.

Снимка: БГНЕС
Технологична промяна: Новите изобретения повишават производителността и помагат на икономиката в дългосрочен план, но може да има краткосрочни периоди на приспособяване към технологични пробиви. През XXI век има вълни от трудоспестяващи технологични подобрения. Индустриалната революция направи цели професии остарели, предизвиквайки рецесии и трудни времена. Днес някои икономисти се притесняват, че ИИ и роботите могат да причинят рецесии чрез елиминиране на цели категории работни места.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии