1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Испания забрани климатиците да бъдат нагласяни под 27 градуса

Свят
 

Испанското правителство издаде указ и за температурите на отопление през зимата

Докато цяла Европа се бори с екстремни горещини и нарастващи разходи за енергия това лято, Испания издаде указ, изискващ климатизацията на обществените места да бъде настроена на или над 27 градуса. Мярката ще важи за офиси, магазини, барове и ресторанти, както и системите на градския транспорт и транспортните центрове.

Насоките също така включват поддържане на отоплението на или под 19 градуса по Целзий през зимата.

Снимка: EPA

Указът е част от законопроект, приет от испанското правителство в опит да се намали потреблението на газ в страната със 7%, в съответствие с неотдавнашните енергийни споразумения на Европейския съюз за ограничаване на зависимостта от руски газ.

Магазините също ще бъдат задължени да държат вратите затворени, а отоплителните системи трябва да се проверяват по-често, за да се повиши ефективността според новите мерки, каза испанският министър на екологичния преход Тереза ​​Рибера.

Мерките включват изключване на осветлението на витрините след 22 часа. Уличното осветление няма да бъде засегнато.

Испанският премиер Педро Санчес обяви новия пакет миналата седмица, като каза: „Просто трябва да влезете в търговски център, за да разберете, че може би температурата е твърде ниска.“

Не всички служители са съгласни с промените. Изабел Диас Аюсо, президент на общността на Мадрид, написа в туит: „Това генерира несигурност и плаши туризма и потреблението“.

Испания не е единствената европейска страна, която се опитва да се бори с потреблението на енергия и разходите. Според The ​​Guardian Франция е казала на фирмите, които използват климатици, да държат вратите си затворени или рискуват да бъдат глобени. Германия забрани използването на мобилни климатици и вентилаторни нагреватели.

По време на гореща вълна миналия месец Испания регистрира температури до 43 градуса. Според испанския институт "Карлос III", който ежедневно регистрира смъртни случаи, свързани с температурата, 360 смъртни случая са приписани на високи температури от 10 до 15 юли. Това се сравнява с 27 смъртни случая, свързани с температурата през предходните шест дни.

Испания е една от най-горещите европейски страни през летните месеци. Страната вече имаше две горещи вълни тази година с температури, които често надвишаваха 40 градуса за няколко дни подред. Очаква се температурите отново да се покачат през първите седмици на август.

Испания е една от няколкото европейски нации, които се бориха с големи горски пожари това лято, включително Франция, Италия, Португалия, Гърция, Германия и Чехия. Пожарите принудиха хиляди хора да се евакуират.

Указът на Испания ще остане в сила поне до ноември 2023 г.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии