1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Касчиев разтревожен: След 8 години няма да има къде да съхраняваме отработеното ядрено гориво

Касчиев разтревожен: След 8 години няма да има къде да съхраняваме отработеното ядрено гориво

Георги Касчиев разказва за рисковете при смесване на руско с американско гориво (ЧАСТ2)

"Никой в България не си дава сметка и изобщо не се взимат мерки по един много сериозен проблем, а именно съхраняване на отработеното ядрено гориво. В него се съдържат 97% от всички радиоактивни изотопи. Първо това гориво излъчва топлина, тоест то винаги трябва да е в среда, която да осигурява неговото охлаждане, освен това трябва да се разположи по специфичен начин", каза в Бизнес Видео Подкаст енергийният експерт Георги Касчиев. 

"Докато все още е много горещо, горивото се държи в басейните, близо до реакторите, след 3 години се изважда в хранилището, което се намира на площадката и там може да стои десетки години. Обемът на това хранилище обаче намалява. Досега някак се справяхме с това, защото отработеното гориво се транспортираше до Русия, където се преработваше и временно съхраняваше. По този начин периодично освобождавахме място в нашето хранилище. От две години обаче Русия спря възможността за изпращане на отработеното гориво", обясни той. 

По думите му, ако не се извозва отработеното гориво, настящото хранилище ще ни стигне до 2032 г.

"Аз бях назначен като ръководител на работна група за осъвременяване на стратегията за съхранение на отработеното гориво. В тази програма заложихме да се започнат преговори с Франция и да се проучат вариантите за преработка на нашето гориво във френските заводи. Франция разполага с два завода за преработка на такова гориво, които не работят на пълния си капацитет. Едно такова решение обаче изисква политическа воля. Другото, което заложихме е, че трябва да се започне събиране на пари за дълбоко геоложко хранилище у нас, такова, каквото има вече във Финландия. Това е начинът за крайно погребване на отработено гориво. Едно такова хранилище обаче се разработва 30-40 години", каза още Касчиев.

Според него с идеята за строежа на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй" ние искаме да направим проблема още по-голям, защото и тези блокове ще бълват отработено гориво, още повече от друг вид реактори. 

Що се отнася до това, че от май месец у нас ще започнем да смесваме руско гориво с горивото на Westinghouse, Касчиев обясни, че там има риск да не се получи протриване между две съседни касети, което може да доведе до някакви изменения или разхерметизиране на топлоотделящи елементи, което ще вдигне радиоактивността във водата и може да се стигне до спиране но блока.

Другото, което ме притеснява е, че договорът ни с руснаците за вътрешно-реакторен контрол изтече и те няма да дадат данни за тези техни касети, които остават в реактора. А тези данни са много важни за целия процес. Тук може да възникне голям проблем, добави експертът.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии