1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

АЯР очаква горивото на Westinghouse да бъде заредено през май

БГ Бизнес

Горивото ще бъде сменено на 4 етапа, но от АЯР не се наемат с точни дати

До средата на май вероятно в АЕЦ „Козлодуй“ ще бъдат заредени първите 42 касети ядрено гориво на „Уестингхаус“ (Westinghouse), казаха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) по време на годишната си пресконференция. Въпреки че не се натовариха с точни срокове, от АЯР обявиха, че очакват финалното лицензиране на горивото на американската компания да бъде дадено от регулатора още през април.

Припомняме, че на 19 януари 2024 г. председателят на АЯР Цанко Бачийски издаде разрешение за съхранение на горивото на Westinghouse в специален склад на АЕЦ „Козлодуй“. Това разрешение е различно от разрешението за експлоатация, документите за което се разглеждат в момента.

От регулатора са категорични, че работата на 5-ти блок на ядрената централа няма да бъде застрашена от забавяне.

Горивото ще бъде сменено на 4 етапа.

„На първия етап трябва да бъдат заредени 42 касети с ядрено гориво, на втория трябва да станат 84 касети… и така, докато не станат 160“, разясни Бачийски.

По думи на експертите от АЯР горивото ще бъде транспортирано от Швеция до АЕЦ „Козлодуй“ по-рано, а от централата ще могат да го складират на одобрената площадка от регулатора, но няма да имат право да го заредят в реакторите, докато не получат финалното разрешение. В първата доставка ще бъдат складирани само 42 касети от горивото, а не цялото количество.

Инспекторите от АЯР са прегледали общо 49 технически отчета и са поискали допълнителна информация по 18 от тях. Заедно с експерти от френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и с чешко-украинския консорциум са стигнали до извода, че има 10 технически отчета по въвеждането на горивото в експлоатация, които подлежат на забележки и трябва да бъдат отстранени от страна на АЕЦ „Козлодуй“. Към момента са направени редакции по 8 от тях, а прегледът продължава, съгласно програмата за лицензиране.

„Към момента не сме идентифицирали проблеми, които могат да компроментират сроковете, заложени в програмата“, казаха от регулатора.

По думи на Бачийски отпадните материали от руското ядрено гориво, с което Централата работи в момента, трябва да бъдат върнати за преработка на Русия. България не е правила такъв транш от началото на войната в Украйна. По думи на експертите в АЯР в момента няма пречки това да се случи и няма отказ нито от наша страна, нито от страна на Русия. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии