1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Хиновски: ВЕИ са хубаво нещо, но дори те имат нужда от ядрена енергия

Хиновски: ВЕИ са хубаво нещо, но дори те имат нужда от ядрена енергия

Ако не построим новите блокове на АЕЦ "Козлодуй", след 10 години ще трябва да внасяме ток, казва енергетикът

"Няма енергетик, който да се занимава с баланси и сигурност, който да не е за бързото изграждане на ядрени мощности. До 2034 г. ние трябва да имаме нови мощнoсти, защото иначе ще трябва да внасяме ток. Не е вярно, че няма анализи за новите мощности. Има такива и затова бе избран Hyundai за изпълнител на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй", каза в студиото на "Тази сутрин" Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и Минен Форум.

Той е категоричен, че всяко водене на преговори оттук нататък води до протакане и изпускане на срока.

"Енергетиците у нас сме разтревожени, че след 2034 г. в следствие на ВЕИ, които през нощта зареждат батерии, няма да ни достига мощността. Защото след осем часа вечерта ВЕИ няма, ако няма вятър. И през нощта тези централи използват енергия от ядрените мощности", обясни Хиновски.

Относно твърденията, че за новите блокове ще се ползват непознати реактори, енергетикът обясни, че трябва да се прави разлика между непознат и нелицензиран. В Европа техниката на Westinghouse просто не е лицензирана досега. Това тепърва ще се прави, защото и други държави искат да работят с американските реактори.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии