1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Експерти: 7 и 8 блок на "Козлодуй" ще са новото "Белене"

Експерти: 7 и 8 блок на "Козлодуй" ще са новото "Белене"

От 30 години едни и същи фирми се хранят от обществени поръчки в енергетиката, каза Мартин Владимиров

 

"Казусът с АЕЦ "Козлодуй" и новите блокове е поредната серия от казуса- "завладяната енергетика, в завладяната държава". Решенията по проектите се взимат без ясен разчет на приходите и разходите. Модели, които ние сме правили заедно с ЕК категорично сочат, че България няма нужда от нови ядрени мощности поне до 2050 година, когато ще бъдат изведени от системата 5 и 6 блок", каза икономическият и енергиен анализатор Мартин Владимиров в "Тази сутрин" по bTV. 

Той е катерогичен, че преди 2035 г. няма смисъл от започване на строеж на нови блокове. 

"Ясно е, че има общ стремеж и повеля от някъде да бъде избрана американската компания за доставчик на оборудването и корейската компания за изпълнител. Дали това са най-добрите компании не мога да кажа, но такава припряност за изпълнение на проектите за нови блокове, обричат други мощности и ангажират държавния бюджет с огромни суми", каза Евгений Кънев, доктор по икономика.

Според Мартин Владимиров, проектите за 7 и 8 блок на "Козлодуй" ще последват съдбата на "Белене". От 30 години едни и същи фирми се занимават с ядрената енергетика. Това са същите фирми, които се облагодетелстват от изкуственото удължаване на живота на въглищните централи. Те се хранят с обществени поръчки, добави той.

Енергетикът Георги Касчиев от своя страна каза, че цената на реакторите не е каквато ни се казва, а доста по-висока. И тримата експерти смятат, че токът от новите мощности ще е скъп и е вероятно по някое време да се наложи при наличието на наши мощности, за се наложи да внасяме ток, защото вносният ще е по-евтин.

Вижте повече във видеото

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии