1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Георги Касчиев: Хем произвеждаме много енергия, хем внасяме ток, защо?

Георги Касчиев: Хем произвеждаме много енергия, хем внасяме ток, защо?

Гърците постъпват умно и вместо ядрени мощности, строят газови централи, обяви енергийният експерт

"Нови ядрени мощности ще са ни необходими, като заместващи 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" след 2045 година. Много хора говорят как ще закъсаме за ток скоро и как трябва да правим нови мощности, но тези твърдения не са подкрепени с факти. Проектите за нови два блока на ядрената ни централа, които искат да строят, не могат да бъдат аргументирани", каза в Бизнес Видео Подкаст ядреният експерт Георги Касчиев.

По думите му най-грубото нарушение на проекта за 7 блок, е това, че няма оценка на риска. По закон, министърът на енергетиката е длъжен да обяви оценките за безопасност и всичко свързано с новия блок и след това да има обществено обсъждане, това не стана. Затова има жалба срещу проекта и се чака решение на съда, добави той. 

"Правителството реши да работи с Westinghouse и с техните реактори АР1000. Трябва да имаме предвид, че и Чехия, и Турция, които строят ядрени мощности, не пожелаха да ползват тези реактори. По-притеснителното е, че цената на енергията от новия блок ще е твърде висока и ще е практически непродаваема", казва експертът.

"Всичко вече се продава на борсата. От началото на годината ние имаме много генериращи мощности, които за съжаление предлагат по-скъпа електроенергия, от тази, която ни предлагат съседните страни. Затова ние вече сме нетен вносител на електроенергия. В този ред на мисли аз съм обезпокоен, че енергията от 7 блок на "Козлодуй" ще бъде непродоваема и този проект ще последва съдбата на ТЕЦ Марица- Изток 3 и ще обяви фалит", добави Георги Касчиев.

Според него, що се отнася до 5 и 6 блок на "Козлодуй", анализите сочат, че те имат около 60-годишен живот, това означава 2047 г. за 5 блок и към 2051 г. за 6 блок. Тези цифри разбира се могат да се променят с модернизирането на мощностите.

"Ние трябва да вземем пример от Гърция. В момента тя изгражда три газови централи. Едната вече работи. През 2026 г. Гърция ще разполага с трите газови централи, ето как умните хора инвестират в енергия. И към момента е много по-рентабилно да се отоплявате на газ, отколкото на ток", добави още Касчиев.

Повече, гледайте във видеото

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии