1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Какво е "личен фалит"?

БГ Бизнес
 

Родни експерти все повече настояват за Закон за несъстоятелността на физическите лица

Светът е на прага на сериозна икономическа криза, а все повече експерти говорят за идваща стагфлация. В тези трудни и непостоянни времена, обикновеният гражданин усеща най-осезаемо тежестта на финансовия колапс.

Сега повече от всякога хората фалират, затрудняват се и прибягват до заеми и кредити. Затова у нас напоследък все упорито се говори за така наречения "личен фалит". Нещо повече, българските експерти и политици искат разработване на Закон за несъстоятелността на физическите лица. Това е практика в ЕС и България е единствената страна, в която не са уредени този тип проблеми на гражданите.

"Личният фалит" представлява именно изпадане в неплатежоспособност на отделния човек. Съгласно законопроекта, всеки, който не може да обслужва кредит от 10 минимални заплати в продължение на повече от половин година, ще може да поиска фалит. Към момента минималната заплата е 710 лв., тоест говорим за сума от 7100 лева.

Важно условие, за да поискате личен фалит обаче е, да сте взимали кредит според възможностите си, касаещи имущество и доходи. Ако през последната година не сте започнали работи или не сте търсили така, то вие се водите недобросъвестен гражданин. 

Производството по фалит започва по молба на длъжника или на кредитор, подадена до окръжния съд по настоящия адрес на длъжника. Трябва да се направи пълен опис на имуществото на гражданина, а след това компетентният орган да провери достоверността на този опис.

З години след обявлението в несъстоятелност, задължения на гражданина се погасяват по давност. За тези, на които съдът е отказал да открие производство по несъстоятелност, защото нямат достатъчно имущество за покриване на разноските, задълженията им се погасяват с изтичане на 10-годишен срок от влизането в сила на решението на съда, с което е констатиран фалитът.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии