1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Европа е в тежка ситуация. Ще тръгнат ли пазарите нагоре в следващите години?

Европа е в тежка ситуация. Ще тръгнат ли пазарите нагоре в следващите години?

В новия епизод на Бизнес Видео Подкаст гостува финансовият анализатор Преслав Райков

Финансовите пазари към момента вървят в негативна посока, коригират се от върховите нива, които имахме преди около 8 месеца.

Това каза в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст финансовият анализатор Преслав Райков.

По думите му, текущата корекция в пазарите е чистият ефект от COVID-19. Когато избухва пандемията, те вървяха нагоре и бяха подкрепени от парите, които вкараха централните банки. Тези пари изстреляха пазарите нагоре. Мащабът им обаче е огромен и още не можем да го осъзнаем.

"Това се отрази в инфлацията, която отчитаме, но централните банки едва ли могат да изтеглят каквито и да било средства от икономиката“, обясни експертът.

Съществен момент е дали банките ще продължат да прилагат модела, който виждаме.

И ако се върнем на ситуацията от 2008 г., монетарната политика тогава имаше логика – да се вкара голямо количество пари в банките, които биха подкрепили икономиката, както и се случи. Банкерите обаче заявиха, че това решение е кризисно и трябва да бъде временно. Имаше предупреждения, че това ще създава инфлация, показваше го и логиката, но през следващите няколко години инфлация така и не се появи до момента, в който моделът започна рязко да се изкривява и централните банки да осъзнават, че не могат да изтеглят обратно тези пари.

Финансовият анализатор отбелязва, че краткосрочното решение за стопиране ръста на инфлацията е вдигане на лихвените нива, т.е. централната банка да каже на всички участници на пазарите, че парите вече не струват толкова евтино, че носим риск върху тях, за да може икономическата дейност да се охлади. Краткосрочният инструмент е вдигане на лихвите. Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче закъсня с тази стъпка.

Пред ЕЦБ е ново сериозно покачване на лихвените нива в опит инфлацията да бъде овладяна. След като през юли лихвените проценти бяха повишени с 50 базисни пункта, новата стъпка се очаква на заседанието през тази седмица. Анализатори от водещи финансови институции очакват тя да бъде още по-решителна, а именно със 75 базисни пункта на фона на това, че през август инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 9,1 на сто.

Европа има ход да изчака инфлацията да се охлади, но не виждаме как това да се случи, смята Преслав Райков, а ситуацията в Европа е тежка. На Стария континент се води война, за която никой не може да каже кога ще приключи, европейските компании губят конкурентноспособност спрямо щатските си основни конкурентни, което още повече ни дърпа назад. Основните технологични гиганти са в САЩ, основните инвестиционни банки са там и именно заради това Щатите ще дръпнат още повече в следващите години.

„Финансовите пазари не спят“, категоричен е експертът. Те дават пулса на икономиката, на това, което може би ще се случи в реалната икономика през следващите месеци. Пазарите рефлектират върху живота ни и от нас зависи дали ще доловим настроенията.  

„Да напипаш пулса на пазара означава да го усетиш“, казва Преслав Райков.

Как всички тези процеси се отразяват и на икономическото възстановяване у нас – повече по тази и още теми ще намерите във видеото:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии