1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Какви спестявания трябва да имаме във време на инфлация?

Финанси

Ето какви съвети дават финансовите експерти

Ако се чувствате нестабилни на фона на несигурността на финансовите пазари, растящата инфлация и повишаването на лихвените проценти, сигурно се замисляте какви пари трябва да имате под ръка.  

Сумата, която да имате в спестовната си сметка обаче зависи от ситуацията, в която сте, както и от нуждите на семейството ви, казват финансовите експерти.  

И все пак, след като две трети от американците се притесняват, че наближава рецесия, не е трудно да се досетим защо инвеститорите се тревожат за спестяванията, пише CNBC.  

Снимка: btvnovinite.bg
Всъщност, повече от половината американци са загрижени за спестяванията си в сравнение с 44% през 2020 г., според проучване на Bankrate. Мнозина се притесняват от недостиг на средства, тъй като приблизително една трета от американците имат спестявания за по-малко от три месеца и почти една четвърт нямат никакви.  

Въпреки че ниската възвръщаемост направи парите в брой по-малко привлекателни през последните няколко години, това може да се промени с нарастването на лихвените нива.  

Ето и какви спестявания трябва да имате в различните етапи на кариерата си според финансовите експерти.  

Снимка: iStock
Семейства с двоен доход: Заделете пари поне за 3 месеца 

Финансисти съветват семействата, в които и мъжът, и жената имат доход, да имат спестявания за период от 3 месеца. Дори някой от двамата да загуби работата си, другият ще помогне за разходите вкъщи. 

Самостоятелни и работещи: Спестявайте за поне 6 месеца или повече 

Рецесията обикновено върви ръка за ръка с по-висока безработица. Ако сте сам и разчитате единствено на вашите доходи, по-добре се подсигурете, в случай че се случи най-лошото - да загубите работата си. Може да не е толкова лесно да намерите нова. Някои експерти дори са по-крайни и казват, че спестяванията трябва да бъдат поне за период 8-12 месеца. Ако нещо се случи, ще имате свободата да плащате сметките си, докато решите какво да правите с живота си. 

Снимка: iStock
Предприемачи: Заделете средства поне за 1 година   

Икономическата несигурност е ключова за предприемачеството и малкия и среден бизнес, затова и финансистите са категорични, че собствниците и основателите на такъв тип дейност трябва да гледат в перспектива. Пандемията ни показа най-лошото, но кризата не е отминала.  

Пенсионери: Имайте спестявания за период 1-3 години 

Експертите съветват, колкото и да е трудно заради инфлацията, да заделяте повече пари в брой. Това, разбира се, зависи от размера на пенсията, която получава всеки, също и от това дали разчита на други месечни приходи.  

Спестяванията са много емоционална тема. Повечето хора изпитват неудобство, има такива, които не знаят как да заделят настрана или просто не могат да се справят, има и такива, които са се притеснявали преди кризата, а сега са още по-уплашени заради пазарите, което ги мотивира да спестяват повече. При всеки е строго индивидуално, казват експертите и все пак ни съветват да бъдем отговорни към парите си.  

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии