1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Да получиш паве вместо поръчаната онлайн стока - да, има такива измами (ВИДЕО)

Да получиш паве вместо поръчаната онлайн стока - да, има такива измами (ВИДЕО)

Пазарът у нас е ориентиран към цените, затова има поле за злоупотреби, казва Никола Илчев

Лесно ли е да правиш онлайн бизнес? Кои са най-големите грешки на продавачите и кои на купувачите?- на тези и още въпроси отговаря Никола Илчев, създател на eCommerce Academy, в Бизнес Видео Подкаст.

"Към сегашния момент по-лесно се стартира бизнес с онлайн търговия, но не се развива по-лесно. Преди години с едно съобщение в социална мрежа, достигаш до достатъчно хора. Сега потребителят е толкова презадоволен, че постоянно трябва да го облъчваш с реклами и да правиш промоции", казва Илчев, който се занимава с електронна търговия от около 7 години.

По думите му ние сме ценови ориентиран пазар, хората у нас постоянно търсят промоции, сравняват различни цени и купуват там, където се продава най-евтино. Това разбира се води и до проблеми понякога, защото от тази ориентация се възползват недобросъвестни хора, които започват да правят фалшиви намаления и злоупотреби.

Има много заблуди, в които изпадат хората, които стартират бизнес с онлайн търговия. Най-голямата сред тях е, че като пуснат магазина, хората веднага ще го научат и парите ще започват да валят. Освен това не си дават сметка, че много хора ще посетят магазина, но не всеки ще си купи нещо, казва Никола. 

Според него търговията в социалните мрежи е нещо стандартно, но купувачите трябва винаги да са наясно, че при злоупотреба или проблем, те не могат да получат защита, защото тази търговия е нерегламентирана.

Потребителите трябва да се пазят от онлайн магазини, където цените са прекалено ниски. За да се защитите, винаги проверявайте кой стои зад въпросния онлайн магазин, какви са общите условия, гледайте дали има оставени данни за контакт с търговеца, добави той.

"Когато пазарувате от некоректен търговец, може да получите коренно различен продукт от това, което сте поръчали. Имало е случаи, в които хората поръчват нещо от онлайн магазин, но вместо него получават паве или друг строителен продукт. Когато купуваме от нелоялни търговци спокойно може да получим фалшиви стоки. Но какво става, когато тези некачествени неща са козметика например, това е опасно за здравето", алармира Илчев. 

Той казва, че нелоялните търговци са много изобретателни, за да се пазят. Изпращат пратките от името на поставени лица, събират парите през други поставени лица и така са си опекли нещата, че не могат да бъдат открити.

Повече, гледайте във видеото

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Борислав Божидаров: Чужденците поръчват и от български онлайн магазини, намалява потреблението от Китай на продукти без информация за произход

Борислав Божидаров: Чужденците поръчват и от български онлайн магазини, намалява потреблението от Китай на продукти без информация за произход

Прекият му поглед над развитието на онлайн магазините и търговията у нас, му дава възможност да разбира нуждите на предприемачите

Галерии