1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Как да разграничаваме имитиращ от млечен продукт в магазина?

Как да разграничаваме имитиращ от млечен продукт в магазина?

12 хиляди тона имитиращи продукти са произведени у нас през 2023 г.

Според данни, представени от Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ, в предаването “Тази сутрин” по bTV 12 хил. тона имитиращи продукти са произведени у нас през 2023 г. Как обаче да разпознаем кои са те на щанда в магазина? 

В българското законодателство съществува наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която регламентира съдържанието и начина на етикетиране. Това помага на потребителите да се ориентира за съдържанието на щанда в магазина.  

Производителите на имитиращи продукти нямат право да използват думата "млечен" в описанието на продукта, както и такова описание, което показва, че храната има свойства или характеристики на мляко и млечен продукт.

При етикетирането на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, върху етикета задължително се поставя "Имитиращ продукт" и ясно обозначение на съставката, използвана като заместител на млечните съставки. 

Производителят е задължен да изписва и количеството на съставката заместител. 

При предлагане на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в обектите за дистрибуция (търговия) на храни трябва да се спазват следните изисквания:

  • Продуктите да са предварително поставени от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект;
  • Продуктите да са поставени на отделни щандов е или на обособени за целта места, отделени по подходящ начин или различни от тези, на които се предлагат млечните продукти
  • Щандовете и м стата да са ясно обозначени с надпис "Имитиращи продукти".

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии