1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Кои неща ще поскъпнат, след като приемем еврото? (ВИДЕО)

Кои неща ще поскъпнат, след като приемем еврото? (ВИДЕО)

Това, че инфлацията намалява, не означава, че цените ще поевтинеят, казва президентът на КНСБ Пламен Димитров

 

"Верижната инфлация от януари 2021 г. до април 2023 г. е 28-29%. Ако през това време някой работещ българин не е получил подобно увеличение на заплата, той трябва да си го поиска. Част от сериозния бизнес компенсира инфлацията и увеличи заплатите на служителите си. На места даже това увеличение минава инфлацията", обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в рубриката "Бизнес видео подкаст" на businessnovinite.bg 

"Въпреки кризисните месеци бизнесът у нас успя да генерира големи печалби дотам, че те вече са вредни. Защо? Инфлацията може да бъде генерирана от два фактора- сериозното търсене или когато търговецът по-малко се влияе от пазара и си позволява да пробва нови ценови равнища. При хранителните стоки, за съжаление, пазарът го поема и затова виждаме това увеличение на цените, обясни Димитров. 

По думите му затова инфлацията в България беше и все още е доста по-висока от тази в другите европейски държави. 

Хората трябвя да са наясно, че това, че инфлацията намалява, не означава, че цените ще поевтинеят. Те ще растат, но с по-бавни темпове, отбеляза той. 

"За да се преборим с икономическите трудности обаче, е важно доходите да растат наравно с инфлацията, не над нея, а с нейните темпове. Това е важно, за да могат хората да имат покупателна способност. Защото, ако потреблението не е достатъчно, икономиката ще влезе в рецесия. Трябва баланс", добави президентът на КНСБ.

Според него в Германия разликата между най-ниския и най-високия доход от труд е 3-4 пъти, а у нас е 8 пъти. Това значи, че в страната ни има сериозно доходно неравенство.

Две трети от българите получават доход, с който не могат да се издържат. Минимум 1400 лева трябва да получава един работещ човек, за да може да се издържа. Повечето българи не получават достатъчни доходи, добави той. 

Относно приемането на еврото, Димитров е категоричен, че негативизма у българите спрямо новата валута е заради липсата на достатъчна коректна информация. "Ние виждаме ясно какво става с другите държави, които приеха еврото скоро. Нека погледнем Литва и Естония, защото и те бяха във валутен борд като нас. Какво стана там- за броени години заплатите се удвоиха, докато цените нараснаха съвсем леко", каза той. 

"Когато говорим за позитиви от приемането на еврото, които са безспорни, трябва да кажем и негативите. Няколко са нещата, които бележат по-сериозно поскъпване след приемането на еврото в другите държави. На първо място кафето и водата. Това са стоките, които бележат по-голямо поскъпване. Очаквам кафето у нас да поскъпне с около 10-15%. Същото ще стане и с минералната вода. Другото, което може да поскъпне са недвижимите имоти, тоест влизането в еврозоната да даде лек тласък на цените, но ако стане, то ще е минимално. Интересното е, че се наблюдава поскъпване на някои услуги като мъжкото подстригване например", обясни Димитров. 

"Невинаги оценяваме това, което са ни дали братята Кирил и Методи, а трябва. На евро банкнотите има само няколко азбуки и едната е нашата. Трябва да сме горди с нашата азбука", каза Димитров по повод 24 май.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии