1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

Оригинални стоки vs. ментета - за какво да внимаваме, когато пазаруваме (ВИДЕО)

Експерт от Патентно ведомство разкрива тайните на фалшивите продукти и дава ценни съвети

 

"Лятото заради пътуванията и посещенията на туристи по курортите у нас, има по-голяма концентрация на разпространение на фалшиви стоки. Целогодишно имаме внос на стоки ментета, но като че ли лятото е най-много, обяви в подкаста на "Бизнес новините" Николай Братов, експерт от Патентното ведомство.

По думите му най- често фалшифицираните стоки са дрехи, чанти и парфюми. Извън тях, също се фалшифицират техника, свещи, икони и дори тухли. 

"Съветвам хората да внимават откъде купуват парфюми и да го правят само от оторизирани търговци. Защото има много имитации на парфюми и ние не знаем какво е вложено в тези стоки. Те могат да бъдат опасни за здравето ни, като най-често предизвикват алергични реакции", казва още Братов.

Според него има много фелшификати и на козметиката, като това вече не се случва само във физически магазини, но сега предимно се случва при онлайн търговия. "Когато пазаруваме онлайн, задължително трябва да проследим историята на търговеца - дали той официално е обявил данните си, какви са политиките за сигурност, оповестил ли е официална информация за марките, чиито продукти продава и други подобни. Освен това, когато има твърде голямо намаление на продукти, това обикновено буди подозрителност", казва експертът.

Той е категоричен, че купуването на фалшиви стоки в дългосрочен план ни излиза по-скъпо, макар че на момента стоката е евтина. Този тип продукти са с ниско качество и бързо се късат и разпадат. 

Как да разпознаваме ментетата?

"Що се отнася до парфюмите, гледайте първо опаковката. Опаковката на оригиналната стока е елегантна, целофанът е затворен по правилен начин. Върху всяка опаковка на парфюм и върху самото шише има така наречения бач код, който се състои от цифри. Кодът на опаковката и шишето трябва да е един и същ, казва Николай Братов.

Относно чантите, важно е да се обръща внимание на цялостния вид, на формата, по какъв начин са зашити циповете на чантите, има ли съответните етикети, които да съдържат информация за вида и материала, който е вложен в чантата, добавя той. 

Според експерта за дрехите трябва да се обръща внимание на етикетите. Ако е тениска или горнище, трябва да има етикет горе на гърба отзад и отстрани. Този етикет трябва да дава голям набор от информация. Когато на етикета отзад пише само размера на дрехата, това не отговаря на изискванията, обясни Братов. 

Повече, гледайте във видеото

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии