1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Питаме експерт: Да си купим ли имот преди България да приеме еврото? (ВИДЕО)

Питаме експерт: Да си купим ли имот преди България да приеме еврото? (ВИДЕО)

"Когато има търсене е нормално цената, ако не расте, поне да се задържа", казва Евгени Василев

Според експертите пазарът на недвижими имоти в България ще остане един от най-активните и през тази година. Основен въпрос за онези, които смятат да купят жилище през следващите няколко години, е какво точно ще се промени, когато България приеме еврото през 2025 г. и дали ще бъде по-изгодно да избързат и да предприемат действия за покупка на жилище преди това.

„Изследвал съм пазара на недвижими имоти в прибалтийските държави – Латвия, Литва и Естония. В тези от тях, в които е прието еврото, цените на имотите се коригираха и то доста нагоре, което не е много добре, но това е нещото, което се случи там“, каза в Бизнес Видео Подкаст Евгени Василев, изпълнителен директор на Arco Real Estates.

Неговото обяснение за този ефект на пазара е – вдигането на лихвите по кредитите, които вероятно ще започнат да се изравняват с тези в еврозоната.

„Това, което предвиждам да се случи до приемането на еврото от България, е самите лихви в еврозоната да започнат да спадат и ние да догоним спада, който се случва там и да го изравним на нива 3% до 4,5%. И все пак се съмнявам, че ще са толкова високи лихвите в България през следващите няколко години“, прогнозира експертът.

В обобщение на имотния пазар след приемането на еврото можем да очакваме леко покачване на лихвите по кредитите и лихвите по депозитите.

По думи на Василев, в момента българите предпочитат да влагат парите си в имоти, но след вдигането на лихвите по депозитите ще има и интерес към тях, както и към държавните ценни книжа.

Снимка: iStock

Онова, което движи пазара на имоти в момента, са ниските лихви по кредитите, а според експерта, когато има търсене е нормално цената, ако не расте, поне да се задържа.

„Издадените разрешителни за строеж спадат, но след година-две, когато има недостиг, отново цените леко ще се вдигнат“, каза Василев.

По негови думи никой няма изгода от рязкото вдигане на цените на имотите и нестабилен пазар, а прогнозите са ръстът на цените да покрие ръста на инфлацията е да не бъде повече. Това означава, че ако инфлацията се запази между 4 и 5% за годината, ръстът на цените ще бъде в същите параметри.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии