1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Питаме експерт: Законно ли е да плащаме площта на стените, когато купуваме апартамент?

Питаме експерт: Законно ли е да плащаме площта на стените, когато купуваме апартамент?

Кое се включва в архитектурната площ на сградата и кое не

Разглеждаме следния казус. Представете си, че искате да си купите апартамент в сграда ново строителство, но реалната площ на скицата, която получавате не отговаря на онова, за което сте говорили със строителя или инвеститора със 7 до 10 кв.м.

Защо се получава това разминаване?

Стените също са част от апартамента ви и тяхната площ се включва в общата квадратура. Повечето инвеститори описват разликата в скицата, но често купувачите не обръщат внимание.

Всеки апартамент или самостоятелен обект в сграда има точно определена застроена площ, тя се изчислява и описва още на архитектурния проект. Застроената площ се определя спрямо ограждащите стени по следните правила.

  • При външни ограждащи стени без отвори, в застроената площ влиза ½ от дебелината, а другата ½ е към общите части на сградата;
  • При външна ограждаща стена – калкан, важат правилата както при външна ограждаща стена без отвори. В застроената площ влиза ½ от дебелината, а другата ½ е към общите части на сградата;
  • При външни ограждащи стени с отвори (прозорци или врата за балкон) в застроената площ на апартамента влиза цялата дебелина на стената;
  • При вътрешни ограждащи стени към съседен самостоятелен обект, в застроената площ влиза ½ от дебелината, а другата ½ влиза към застроената площ на съседния имот;
  • При вътрешни ограждащи стени към обща собственост (коридор, асансьор, стълби и др.), в застроената площ влиза ½ от дебелината, а другата ½ е към общите части на сградата.

От bTV Бизнес Новините попитахме консултанта по недвижими имоти Антония Петрова как стои този казус от гледна точка на брокерите.

„Всъщност това е установена наредба, която се спазва от 2003 година насам според правилата по Закона за устройство на територията (ЗУТ).

„Факт е, че когато се изчислява площта на имота, това се извършва от архитект в архитектурния проект на сградата. В застроената площ на жилището се включват не само площите на помещенията, но и балконите и терасите, а и стените, които отделят помещенията едно от друго“, допълва тя.

По думи на Петрова в площта се включват също фасадните стени и част от стените, които отделят жилището от съседните жилища или общите части. Когато жилището е на повече от един етаж, в застроената площ е сборът от всеки един етаж, включително и стълбището. Към застроената площ не са включени идеалните части на сградата, мазето, гараж или паркомясто.

„Общите части на сградата са както следва: външна врата на сградата, покривите, стените между таванските и избени помещенията, стълбище и стълбищните площадки, асансьорите и др. Така всеки един собственик на имота в сграда след 2003 година има общи части, както и едни и същи равни права в етажната собственост“, допълва тя.

Така че, когато купувате жилище, имайте предвид и стените като фактори, които влияят на площта, която се ценообразува. Обикновено средно стените за двустайни и тристайни апартаменти излизат между 7 и 10 кв.м.

*Антония Петрова е консултант недвижими имоти от екипа на агенция Arco Real Estate. Работи активно в сферата от 2015 година, а бакалавърската си степен по маркетинг придобива в УНСС. Впоследствие успешно завършва и магистратура по специалност Бизнес с недвижими имоти. Има експертиза в сделките с всякакъв тип имоти, но се определя като специалист в продажбата на имоти в етап на строеж. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии