1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Славчо Нейков пред businessnovinite.bg: Съвестта на всеки от нас предполага саниране и разумно потребление на енергия

Мнение

Нямаме Енергийна стратегия и това е голям проблем, смята експертът

Славчо Нейков е енергиен експерт, председател на Института за енергиен мениджмънт. Той е бил главен секретар на Министерство на енергетиката, Член на КЕВР, експерт в Секретариата на Енергийната Харта в Брюксел и др. 

-Г-н Нейков, къде се намира България по пъта на Зеления преход?

С.Н.: По отношение на Зеления преход България е в особена ситуация по няколко причини. Първо- Зеленият преход си върви с или без политически решения и стъпки. Той върви не поради такъв тип решения, а върви, защото технологичният бум и пазарът го налагат. От такава гледна точка основната роля за състоянието на прехода на етапа, на който се намира, е по-скоро на бизнеса, отколкото на държавните институции. България не прави изключение. Големият проблем у нас обаче е, че реално без намеса на институциите, целият този процес може да бъде по-ефективен или по-малко ефективен.

Това, което ни липсва и е проблем е Енергийна стратегия. Липсва и обвързаност между развитието на енергийния сектор и останалите части на икономиката, които са засегнати от Зеления преход, защото той не е само за енергетиката. Той касае и транспорта, и новите технологии и т.н. Другият голям проблем са социалните последици, свързани с енергийните трансформации. При нас голямата болка е свързана с въглищата. Има много изследвния по темата, но при липса на стратегия и цялостен подход на държавата, е много трудно да се каже какво е реалното състояние нито пък какво да очакваме в бъдещето. Третото важно нещо, което трябва да се отбележи е въпросът за енергийната бедност. Той също е социален въпрос. Темата за енергийните цени е много чувствителна, това е въпрос, който излиза на преден план. И тук държавата е длъжник, защото ние все още нямаме определение на енергийна бедност. Надявам се в скоро време да има редовно правителство и парламент, които да се вземат с тези проблеми. 

България разполага с много лигнитни въглища, които биха могли да ни бъдат от полза. Те в разрез ли са с политиката за зелена енергия?

С.Н.: Ползването на въглищата като цяло се третираше като стъпка в разрез със зелената политика. Има специален механизъм за справедлив преход на европейско ниво, в който се казва, че никакви действия, свързани с по-нататъшното ползване на въглищата и на ядрената енергетика няма да бъдат финансирани. От днешна гледна точка обаче това се промени. И ние сме благословени, защото наистина имаме много въглища. Те не са с много добро качество, но ги имаме. Даже стигнахме до момент, в който започнахме да изнасяме въглища. Така или иначе обаче в по-дългосрочен план въглищата бавно си отиват. Лошото е, че държавата все още няма ясна визия как ще стане това и какви ще бъдат последиците. Имаме три региона, които са свързани с европейското планиране по отношение на справедливия преход- Кюстендил, Плевен и Старозагорския регион. Това представлява голяма част от нашата територия, затова се надявам скоро да имаме решения и да се работи в тази посока. 

От КЕВР обявиха, че газохранилището ни е пълно на 77%. Достатъчно ли е това поне за зимата?

С.Н.: Не съвсем. Реално използваемият обем на газохранилището в Чирен е около 500 милиона кубически метра. Среднодневното потребление в България е около 8 милиона кубически метра. Тоест, ако разчитаме само на хранилището, то то ще ни стигне за около два и половина до три месеца. Въпреки това Чирен е изключително важен буфер и е хубаво, че запълването му започна да става по-интензивно. На база на доставките, които трагнаха и на втечнения газ, който очаваме, мисля, че тази зима проблеми с газа няма да имаме. Това обаче не значи, че генералният проблем е решен дългосрочно. 

По какъв начин всеки гражданин би могъл да подпомогне зеления процес?

С.Н.: Под една или друга форма ние допринасяме. Един от най-важните механизми е енергийната ефективност. Тук става дума за саниране и за разумно потребление, както и правилен избор на уреди, които се ползват. Важно е цените на енергията да бъдат такива, каквито пазарът ги налага, а тези, които имат нужда от подпомагане, да бъдат подпомагани от социалните механизми. Цената на енергията е един естествен регулатор на нашето потребление. 

Интервю на Десислава Боцева

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии