1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Макрон призова фанцузите да пестят енергия, за да няма режим на тока

Свят

Френският президент предупреди, че може да се обмислят принудителни икономии

Франция има готовност да достави газ на Германия през зимата, ако бъде необходимо. Това заяви френският президент Еманюел Макрон след видеоконферентен разговор с германския канцлер Олаф Шолц.  

В понеделник той призова французите да намалят с 10% потреблението на енергия, за да няма режим на тока и подчерта, че газовите връзки към Берлин ще бъдат завършени.  

Макрон предупреди, че може да се наложи да се обмислят принудителни икономии на енергия през следващите месеци, ако доброволните усилия не са достатъчни и допълни, че правителството подготвя планове за режим на енергията, но спиране на електричество ще има само в краен случай.  

Френският президент заяви, че газът може да помогне на Германия да произвежда повече електричество, което на свой ред ще позволи на Берлин да доставя електричество към френската електрическа мрежа по време на часовете на пиково потребление. 

Франция и Германия се опитват да запълнят газовите си хранилища преди зимния сезон на фона на несигурността, която провокира Москва, след като ограничи потока на газ към Европа в отговор на санкциите, наложени от Запада, заради войната в Украйна.  

Германия е по-зависима от руския газ, отколкото Франция, която произвежда по-голямата част от електроенергията си в атомни електроцентрали. Макрон каза също, че подкрепя съвместните покупки на газ от правителствата на ЕС, тъй като това ще ги направи по-евтини. 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии