1 USD
1.84913 BGN
Петрол
113.269 $/барел
Bitcoin
$30,115.1
Последвайте ни
1 USD
1.84913 BGN
Петрол
113.269 $/барел
Bitcoin
$30,115.1

Проектът за удвояване на газовото хранилище в Чирен получава 78 млн. евро от Брюксел

БГ Бизнес
 

В момента газохранилището е с полезен обем от 500 млн. куб. м. газ

Разширяването на газовото хранилище „Чирен“ ще бъде финансирано със 78 млн. евро безвъзмездно финансиране. Средствата са осигурени по Механизма за свързване на Европа, като това е един от одобрените пет енергийни проекта и единственият от областта на природния газ. Това съобщиха от "Булгартрансгаз", които са оператор на газопреносната ни мрежа.

ЕК отбелязва важността на проекта за сигурността на доставките в региона на Югоизточна Европа, както и приноса му за постигане на декарбонизация и прехода към чиста енергия, допълват от дружеството.

Проектът предвижда увеличаване на обема на активния газ до 1 млрд. куб. м, а на дневния капацитет на нагнетяване и добив до 8-10 млн. куб. м./ден.

В момента максималния дневен капацитет на добив е 3,82 млн. куб. м./ден, а максималния дневен капацитет на нагнетяване е 3,2 млн. куб.м./ден.

В момента газохранилището е с полезен обем от 500 млн. куб. м. газ, а приключването на работите по проекта се очаква през 2024 г. Страната ни годишно консумира около 3-3,5 млрд. куб. м. 

Увеличаването на капацитета на хранилището ще насърчи търговията с природен газ и ще подобри пазарната интеграция в Югоизточна Европа чрез стимулиране на конкуренцията и подобряване на ликвидността на газовите пазари в региона.

„Наличието на достатъчен капацитет за съхранение в региона е от ключово значение за алтернативните доставчици на природен газ, особено за тези на втечнен природен газ, тъй като осигурява възможност за гъвкавост при управлението на доставките“, заяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов

Г-н Малинов подчерта, че разширението на ПГХ „Чирен“ е върви в синхрон с проекта за LNG терминал край Александруполис, в който „Булгартрансгаз“ ЕАД участва с 20% от акционерния капитал и с другите проекти на дружеството за подобряване на междусистемната свързаност със съседните страни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии