1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Сърбия обяви, че се нуждае от тонове въглища от България

БГ Бизнес
 

Министрите са обсъждали въпрос за изграждане на интермодален терминал между Димитровград ни Калотина

Пазарът на енергоресурси се промени и ние трябваше да намерим тези количества на най-добра цена за бита и за бизнеса, каза вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев.

„В момента проблемът не е осигуряването на количеството газ, а на каква цена“, каза българският министър.

Страните в Европа се справят с енергийната криза поединично, а ние се справяме заедно, добави министърът на транспорта и съобщенията на Сърбия Томислав Миморович.

„От името на правителството на Сърбия предложихме техника, която още следващата седмица може да дойде и да подпомогне работата по реката. Дунав е нашата обща магистрала и е от огромно значение за двете страни“, каза министърът на транспорта и съобщенията на Сърбия по време на брифинг с българския служебен министър на транспорта.

Споразумение за въглища

Според сръбския министър Сърбия ще използва въглища, внесени от България. Сърбия се нуждае от милиони тонове, а за цената на въглищата най-голямо значение има цената на транспорта и нашето намерение е да получим от България, колкото се може повече въглища. С това ще подпомогнем икономиката на България и за нас е важно да имаме качествен речен и ЖП транспорт.

Транспортни линии

По негови думи в момента има проблем с нивото на река Дунав и речното корабоплаване е затруднено в цяла Европа.

„Повдигнахме въпрос за изграждане на интермодален терминал до сръбския Димитровград, който ще подпомогне железопътния транспорт. Той ще облекчи и пътищата, които ще се освободят от карго транспорта“, каза още той.

„Ние сме се посветили на подобряването на ЖП транспорта и конкретно линията от Ниш до Димитровград“, допълни транспортния министър на Сърбия.

На срещата е била обсъждане и евентуална ЖП връзка между София и Белград.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии